ЖИТТЯ

Обряд зажинок вдруге провели на Переяславщині: снопи робив і найсильніший чоловік планети

На Переяславщині вже другий рік поспіль проводять традиційний для українських земель обряд – зажинки або зажинання першого снопа. Цього року він пройшов у полі біля села Пологи-Яненки Циблівської громади, минулого – в мікрорайоні Борисівка, а ще раніше, одинадцять років поспіль, зажинки відтворювали на Черкащині. Подивитися й доєднатися до втілення давніх традицій прийшли українські зірки та чимало переяславців. 

Ініціює збереження та відтворення таких традицій фонд Миколи Томенка “Рідна країна”. Саме завдяки його сприянню до зажинків щороку долучаються українські зірки. У Пологи-Яненки приїхали народні артистки Інесса Братущик і Жанна Боднарук. Микола Томенко зазначив, що йому дуже хотілося показати хліборобство як справу для сильних людей, тому цього року до зажинків долучилися й відомі спортсмени – найсильніша людина світу Олексій Новіков і чемпіон України з перетягування канату Артем Цибровський. Як демонстрували давні українські традиції зажинання першого снопа, 9 липня бачили журналісти Інформатора.

Головний ініціатор проведення зажинків Микола Томенко розповів про співпрацю з НІЕЗ “Переяслав”. Пояснив, чому останнім часом змінюються місця проведення зажинання першого снопа:

– Традиційно історичну й культурологічну складову нам забезпечує НІЕЗ “Переяслав”. Вони зберігають і примножують традиції. І от вони знайшли для нас це місце. Ми вперше в Циблівській громаді. Раніше ми робили обряд зажинків в одному місці, а тепер із заповідником прийняли рішення, що треба цю ідею пропагувати й проводити кожен рік в новому місці. Цього року ми в Пологах-Яненках на запрошення голови Циблівської ТГ Олександра Палагути. Наша база, звичайно, – центральна Україна, але будемо розширюватися.

Микола Томенко

Народний етнографічний колектив “Яблунька” – справжня родзинка цьогорічних зажинків. Він максимально точно відтворив обряд: були й пісні, й молитва, й перший “святковий” сніп. Учасники вокального колективу наголошували, що чоловіки на зажинках використовують винятково коси, а жінки – серпи.

– Ми вперше на цьому заході. Це цікаво. Цікаво не тільки спостерігати за відтворенням історії, а ще й брати в цьому безпосередню участь. Наш колектив “Яблунька” прибув на зажинки з села Пологи-Яненки й це справді цікавий досвід як для старшого покоління нашого колективу, так і для нашої молодої когорти, – розповідає Микола Зражевський, керівник колективу “Яблунька”.

Микола Зражевський

Серед тих, хто власноруч робив перші зажинки й складав їх у снопи були й запрошені українські зірки. Одна з таких зірок – найсильніша людина планети Олексій Новіков. Він розповів таке:

– Хоча я вперше на такому дійстві, мені подобається, що воно є, що традиції існують надалі й відроджуються. Молодь, яка сидить у планшетах, певно, й не знає, як хліб робиться. Було б непогано привезти їх сюди, щоб вони самі покосили, подивилися, послухали, як співають. Я пам’ятаю своє літо, коли я вчився в четвертому класі, – мене відправляли до прабабусі. Я там допомагав: їздили на покосу, згрібали, косили. Вже пізніше в нас з’явилася бензокоса. Я тоді жив у приватному будинку, а там… роботи повно!

Олексій Новіков

Зажинки вважалися справжнім святом для наших пращурів. Цього дня вони після формування перших снопів йшли за стіл – могли їсти, пити й гуляти допізна. Але потім починалася справжня робота – жнива. Тривали вони близько місяця, до Спаса (6 серпня), й завершувалися ще одним традиційним обрядовим святом – обжинками.

Нагадуємо, ініціативна група з Переяслава виграла грант у програмі “Мріємо та діємо”. З усієї України його отримали лише 12 громад, серед яких і наша.

Юлія Кравченко

Відео та фото: Едуард Аврамич

Нагору