ЖИТТЯ

Ремонт доріг, розмова з міністром, стосунки з Лукашевичем: мер Переяслава Вячеслав Саулко відповів на запитання від людей

Міський голова Вячеслав Саулко відповів на запитання жителів громади. Ми відібрали найцікавіше з ефіру на каналі “ProSlav”.

8 липня голова Переяславської громади Вячеслав Саулко у прямому ефірі на YouTube-каналі “ProSlav” відповів на запитання жителів. За півтори години розповів про те, що вже встигли зробити у Переяславі, про найближчі плани та про стосунки, які склалися у мера з людьми з різних сфер за ці майже дев’ять місяців на посаді. Ведуча Влада Черненко зачитала і два запитання від Інформатора.

Ми відібрали десятку найцікавіших на нашу думку запитань до Саулка. Подаємо відповіді дещо скорочено, адже ви, певно, знаєте, як наш очільник вміє та любить детально пояснювати кожну тему.

– Коли відремонтують дорогу на вулиці Золотоніське шосе і коли там з’явиться хоча б одна зупинка громадського транспорту?

– Я змушений відповідати на запитання, які абсолютно не стосувалися мене, але сьогодні мені їх доводиться вирішувати. У Переяславі 168 кілометрів доріг, якщо додати села громади – до 250. Протягом десятків років на багатьох із них взагалі не проводили ремонтів. Це – суцільні ями.  Тож це проблема не лише Золотоніського шосе. Близько 90 відсотків доріг нашої громади дорогами назвати не можна, це просто напрямки. Я не планував займатися ямковими ремонтами. Але зима видалася неприємною: багато снігу навалило, а потім разом зі снігом, як кажуть, зійшли й дороги. Тож ми витратили не менше трьох мільйонів, щоб полатати все, що можна, зробили ямковий ремонт. Але ми плануємо лише капітальний ремонт і це буде так: починаючи з центральних доріг, йдемо поквартально, а не по окремих вуличках.

Щодо Золотоніського шосе, це проблемна вулиця, бо вона є транзитною для важковагового транспорту. Щоденно нею проїжджає близько 500 великогабаритних автомобілів. Цікаво, що ділянка дороги, яка йде з харківської траси від Студеників до Чирського, – державного значення. І частина дороги від заправки “КЛО” у бік Цибель – також державного значення. А ось цей відрізок шляху через Переяслав чомусь випав, він – місцевого значення. А коштів на капітальний ремонт в нас немає. Тому ми бачимо єдиний вихід: оскільки цьогоріч за програмою “Велике будівництво” плануються капітальні роботи на ділянці дороги від Цибель до 43-го кілометра, то ми вважаємо це суттєвою причиною змусити Облавтодор зробити об’їзну дорогу, вона вирішить проблему великогабаритного транспорту в Переяславі. Тільки тоді можна робити у місті капітальний ремонт. В інакшому випадку це будуть викинуті кошти, адже важковаговики швидко розіб’ють дорогу. Та при цьому зараз неякісна дорога є передумовою до того, що менше рухатиметься великогабаритний транспорт.

За добу повз Переяслав проїжджає близько пів тисячі фур

– На сесії 20 травня ви говорите, що поліція не надала дозволу на встановлення блоків для обмеження руху вантажного транспорту. Але при цьому згодом повідомляєте у ЗМІ, що від своїх планів не відмовляєтеся. Хто відповідатиме, якщо там трапиться ДТП або банально якась фура перекриє проїзд всьому транспорту? (Запитання від Інформатора)

– Це була вимушена міра. Ми підготували блоки, вони є. Але щоб їх встановити, потрібно погодити з патрульною поліцією. Але для погодження цього питання потрібно надати альтернативу, кудою їхати важковаговикам. І виходить замкнуте коло: поліція каже, що обласні дорожні служби мають це зробити, а ті кажуть, нехай погоджує поліція. Але, оскільки ця дорога належить громаді, за всіма законами ми маємо право поставити ці блоки. Однак справді ми боїмося того, що хтось перевищить швидкість або вночі не помітить їх, і трапиться лихо. Тому поки що утримуємося від цього, лише встановили знаки про заборону руху великогабаритного транспорту.

– Чи вдалося дійти порозуміння з міністром Ткаченком про те, хто все ж таки повинен реконструювати дзвіницю? Бо ваші з ним погляди останнього разу різнилися.

– Одним із головних моїх завдань є відновлення, реставрація Вознесенського собору та дзвіниці. Це культові споруди національного значення, які повинні бути під охороною ЮНЕСКО. Собор повинен служити людям як собор, дзвіниця – відповідно. Собор перебуває під егідою НІЕЗ “Переяслав”, а конкретніше Міністерства культури, а дзвіниця якимось чином була передана у комунальну власність міста, що є абсолютно нелогічним.

Коли мене обрали на посаду, я почав писати звернення до голови КОДА щодо підтримки у цій ситуації, потім до Міністерства культури, щоб все-таки міністр приїхав і побачив це на власні очі. Пан Ткаченко всіляко уникав цієї зустрічі. І коли я зрештою підключив депутатів Верховної ради Скороход, Буніна, вони допомогли запросити міністра до нас в Переяслав. Але організацією цієї зустрічі займався гендиректор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич. Зустріч призначили прямо біля дзвіниці у відповідний час. Але міністр приїхав значно раніше, його зустріли представники заповідника разом з керівником, попередньо показали йому собор, дзвіницю, сквер. На думку працівників заповідника, там немає жодних порушень, все чудово. Коли я під’їхав міністр запитав: “До чого ви довели дзвіницю?”. Я йому пояснив, що це варто запитати в міністерства, яке повинне відповідати за цю культурну спадщину. Ми, як міська громада, не маємо права навіть доторкатися до неї. Тому вона повинна бути передана на баланс Міністерства культури, а потім її слід включати в програму реставрації разом із собором. Ткаченко сказав, що розгляне це питання.

Дзвіниця потребує реставрвції, вважає міський голова

– Що міська влада планує робити з Олексієм Лукашевичем, який із 2014-го до сьогодні наніс доведених збитків розкрадань на понад 5 мільйонів гривень? Яке ваше ставлення до нього?

– Я не можу коментувати про зловживання Лукашевича, оскільки не володію точною інформацією. Допоки його вина не встановлена судом, недоречно коментувати. А безпосередньо до нього я ставився позитивно, ми багато років були в одній команді як депутати міської ради попереднього скликання. Коли я побачив, що твориться з нашими музеями, культовими спорудами, так званим військовим містечком, капличкою, яка якось виявилася безхозною… Я запитував прямо в нього, як до цього можна було допустити. (Далі Саулко довго розповідав про те, як відновлюватиме капличку. Однак конкретної відповіді на поставлене запитання не дав – ред.).

– Як розвиватимете не екскурсійну туристичну привабливість міста?

– Розпочинатимемо з центру Переяслава, адже це наше обличчя. Буквально через місяць ми приступатимемо до реконструкції центральної площі. Далі ми беремося за два парки: Шевченка та Сковороди, щоб вони справді були парками, комфортними для людей. Потім йдемо до території Вознесенського собору, там я бачу третій парк. Щодо цього ближче до осені (у вересні-жовтні) ви його побачите у новому вигляді.

– Коли буде зроблена набережна річки Альта?

– Коли ми очищували береги річки, то, звичайно ж, нарили багато вологої землі. Так вийшло, що в останні тижні було багато дощів, тому ми не можемо туди пустити техніку, щоб продовжити роботи. Думаю, через два тижні розпочнеться другий етап (не останній), щоб ми могли повністю розчистити берег, розширити. Більше того, вже в кінці місяця підприємство, яке хоче видобувати пісок в Дніпрі, має поглибити дно. А вже після цього ми перейдемо безпосередньо до проєктування з урахуванням думки жителів. Наразі з боку вулиці Богдана Хмельницького ми бачимо просто набережну, зелену зону, тротуарну бруківку, паркові світильники, лавки. З протилежного боку, як ви знаєте, планується реконструкція стадіону Лобановського, плюс басейн на 450 місць та мініфутбольне поле. Лише проєкт цієї реконструкції коштуватиме близько трьох з половиною мільйонів, сама вартість реконструкції – понад сто мільйонів. Але у перспективі я бачу гарну широку дорогу від Переяслава до Борисполя, тобто до аеропорта, і в нас можна буде проводити футбольні матчі всеукраїнського рівня, тож трибуни матимуть не менше 4500 місць. Основні роботи щодо набережної ми плануємо закінчити до осені, а вже навесні розглядатимемо проєктну документацію на те, про що я говорив.

Береги Альти розчистили, пора зайнятися набережною

– Чи буде каток на оновленому стадіоні?

– Швидше за все, питання катка ми розгладатимемо на території військового містечка. Вже в кінці вересня ця територія буде очищена від всіх аварійних споруд. І далі проєктуватимемо, це той момент, коли ми всім жителям поставимо запитання: “Що б ви хотіли там бачити?”. Саме там реально поставити сучасний каток, скейтпарк – територія ж велика.

– Коли почнеться будівництво багатоквартирки на Можайській?

– Як ви знаєте, це буде дев’ятиповерховий будинок, розрахований на 150 квартир. Всі домовленості залишаються в силі. Буквально кілька днів тому я розмовляв з підрядниками і вони мене заспокоїли. Поки що триває врегулювання проєктної документації. Думаю, до осені почнуть будувати.

Територію, де буде будинок, вже обгородили

– Як так вийшло, що ви сильно захворіли, аж не могли подати декларацію у ТРАВНІ 2020 РОКУ, а допомогли лікарні, бо “відчули важкість хвороби на собі”, у КВІТНІ 2020 РОКУ – за місяць до хвороби? Йдеться про судову справу щодо невчасно поданої декларації за 2019 рік. (Запитання від Інформатора)

– Я розумію, хто писав відповідні звернення до НАЗК на мене. Я бажаю їм бути здоровими та ніколи не хворіти. Щоб довго не пояснювати, судом моя вина не доведена. Я не вникатиму в подробиці. Але поставлю одне запитання: чому саме коли мене обрали міським головою вже в 2021 році, надходить скарга від людей про невчасно подану декларацію за 2019-й? Це при тому, що її вчасно не подали більше половини депутатів. Але чомусь запит пішов лише на мене. Комусь хотілося підняти це питання. Я не буду пояснювати, чи я був на сесії, чи хворів, чи не хворів. Я чітко пояснив, що причина невчасно поданої декларації – моя хвороба, підтверджена лікарями та медичними довідками.

– Які у вас стосунки із депутатами Бориспільської районної ради?

– З депутатами районної ради у нас повне непорозуміння. Спочатку ліквідували наш район, при цьому призначили головою Переяслав-Хмельницької РДА людину, яка абсолютно не була зацікавлена в його збереженні. А бюджетні кошти, які залишалися в ліквідованому районі, передають у новостворений, а не на баланс громад, які були в цьому районі. Ці кошти нахабно у нас вкрали. Я вступив у нерівну боротьбу спочатку з районною, потім з обласною адміністрацію, але програв. Найнеприємніше, що окремі депутати районної ради, які представляють Переяславщину, зробили все, щоб ці кошти в громади не повернулися. І навіть після їхнього сесійного рішення, коли, наче непотребу, дали по півтора мільйона п’ятьом громадам, то Переяславській зрештою досі не віддали. Врешті-решт на останній сесії скасували рішення й забрали ці півтора мільйона у нас.

Нагадаємо, що Інформатор планував підготувати для своїх глядачів сюжет про роботу диспетчерського центру Переяслава. Вячеслав Саулко вирішив, що цього не потрібно робити. Чому так, читайте за посиланням.

Текст: Віталій Усик

Фото: Юрій Товкайло, Юлія Кравченко та із сайту міської ради

Нагору