ВЛАДА

Чи всі ЗМІ в Переяславі рівні? Як ідея Інформатора стала сюжетом на інтернет-каналі “ProSlav”

Інформатор намагався підготувати для читачів сюжет про діяльність диспетчерського центру. Чому міський голова вирішив, що ми цього не маємо робити.

Ми не вважаємо доречним розповідати про внутрішню кухню роботи редакції. Вважаємо, що для читачів головне – отримувати ексклюзивну та свіжу інформацію. Однак, якщо нам перекривають доступ до цієї інформації, мовчати важко. Інформатор розповість вам, як прагнув підготувати сюжет про роботу диспетчерського центру Переяслава, але через рішення людей із влади не зміг цього зробити.

Для початку, власне, – про диспетчерський центр. Він працює в Переяславі вже понад два роки. За номерами телефонів (04567) 5-80-00 та (04567) 5-15-68 можна звернутися щодо будь-яких питань, які турбують жителів міста. Ми самі неодноразово послуговувалися цим, наприклад, коли в редакції вимикалася електроенергія. Один дзвінок – і вже знаєш, як швидко її відновлять. Окрім цього, в диспетчерському центрі є камери, які розміщені по всьому місту.

Ми хотіли зсередини показати вам роботу диспетчера, тож зателефонували до заступниці міського голови Оксани Степаненко. Вчора, 6 липня, о 10:47 у телефонній розмові редактор Інформатора пояснив Степаненко, яким бачить цей сюжет. Мовляв, мало хто знає про цю “гарячу лінію”, а вона ж насправді дуже корисна, варто розповісти про неї людям. Оксана Степаненко підтримала цю ідею, але сказала, що має узгодити це безпосередньо з головою. Відразу після розмови з ним пообіцяла зателефонувати.

Цього ж дня близько 17:00 на інтернет-каналі “ProSlav” у YouTube та Facebook опублікували відео під назвою “Єдиний диспетчерський центр у Переяславі”. (Після публікації один із засновників каналу “ProSlav” Олег Чемерис повідомив Інформатору, що це відео зняли ще 5 липня. Тобто про нашу ідею вони не могли навіть здогадуватися. Однак ми й не говоримо, що “ProSlav” якось запозичив саме нашу ідею. Суть в тому, що наші ідеї чомусь залишаються лише ідеями, а деякі інші ЗМІ тим часом можуть спокійно робити свої сюжети про міську раду. Читайте далі і все зрозумієте. – додано 7 липня о 15:35).  А о 18:57 Оксана Степаненко написала у Viber редактору Інформатора: “Передзвоніть мені, будь ласка”. О 19:08 у телефонній розмові сказала таке: “Сьогодні я забула спитати про те, що ви просили. Можу завтра запитати. Не знаю, як у “Прослава” перших вийшло це відео. Зізнаюся чесно, прийшла додому, увімкнула YouTube і зразу згадала про вас. Навіть спочатку подумала, що це ваше”. Зрештою все-таки домовилися, що наступного дня, тобто сьогодні, вона запитає про це в Саулка.

Сьогодні, 7 липня, о 10:17 Оксана Степаненко написала таке: “Добрий ранок, вибачте, але позитивну відповідь не отримала”. Об 11:28 ми спробували дізнатися аргументацію цього рішення. “Вячеслав Володимирович сказав, що немає потреби, бо це питання вже висвітлив “ProSlav”. Ось так він мені відповів. Можливо, варто зробити офіційний запит, якщо це питання для вас досі актуальне”, – сказала в телефонній розмові Степаненко.

Однак чому ми також не можемо висвітлити це питання? Невже у нас немає читачів та глядачів, які не дивляться канал “ProSlav”? Чому Вячеслав Саулко вирішує, які ЗМІ і про що повинні писати?

Нагадаємо, що 30 грудня минулого року у прямому ефірі саме на каналі “ProSlav” редактор Інформатора Віталій Усик поставив запитання щодо співпраці Саулка зі ЗМІ Переяслава:

– “Прослав” багато часу присвячує вашій персоні. Здається, він має першочерговий доступ до інформації від міської ради. Проте його засновники говорили мені, що жодного стосунку до Саулка немає. Якщо ви не фінансуєте “Прослав”, то які між вами стосунки?

– Справді Саулко цей проєкт не фінансує на сьогоднішній день, – відповів міський голова. – Саулко веде мову про те, щоб “Прослав” функціонував у нашому місті. Я побачив на теренах Переяславщини активну групу, яка може показати, як це повинно працювати. Звичайно, в людей складається враження, що це є Саулко. Справді, я дуже люблю цю компанію, підтримую їх, морально, не фінансово – в мене немає такої можливості. Як тільки вони отримають відповідні акредитації, міська рада готова укласти з ними угоду про співпрацю для того, щоб вони могли висвітлювати різносторонньо діяльність нашої громади. Але всі ЗМІ будуть абсолютно на рівних умовах.

Вже у березні з ТОВ “Медіа контент груп” (інтернет-канал “ProSlav”) виконавчий комітет міської ради уклав договір на висвітлення діяльності на суму 199 тисяч гривень. Тендер пройшов за спрощеною закупівлею, тобто розглянули пропозицію лише від одного учасника. 25 червня ТОВ “Медіа контент груп” отримало ще 49 тисяч гривень від відділу культури та туризму міськради.

Зазначимо, що Інформатор не отримує коштів з бюджету за висвітлення діяльності міської ради. Всі оплачені публікації маркуються на нашому сайті помітками “Рекламний матеріал” або “Партнерський матеріал”.

Віталій Усик

Нагору