ЖИТТЯ

“Приємно після пандемії бачити веселих людей”: як у Переяславі відгуляли Івана Купала

Вечір 6 липня у Переяславі порадував містян гуляннями з нагоди свята Івана Купала. Люди зібралися на березі річки Трубіж, де був святковий концерт, ярмарок, дитячі атракціони та багато іншого.

На березі річки окрім сцени, фудкортів та величезних батутів була ще й неймовірна кількість людей. Поступово гостей ставало все більше: деякі обирали відпочинок подалі від скупчення, інші – розважалися біля сцени, а хтось вирішив покупатися в річці. Інформатор теж завітав на купальські гуляння. Ми покажемо вам, як це було.

Близько шостої вечора розпочався невеликий дощ, але за годину він завершився, тому концерт все ж таки відбувся, хоча й зі зміщенням на 10-15 хвилин. За організацію відповідали відділ культури Переяславської міськради (Анна Скляренко, Вікторія Гуріна) та художня керівниця ЦКМ Оксана Чирка. Оксана Чирка трішки розповіла нам про захід:

– Ми задіяли якомога більше розваг для дітей – ігрові зони, батути та багато іншого. Крім того, вплели в святкування важливий аспект – фольклор. На початку вечора в нас дитяча програма – конкурси й цікаві ігри, потім – фольклорний блок: виступатимуть фольклорні колективи (не тільки місцеві, а й з району), театралізація наших казок на сучасний лад, і під кінець буде виступ DJ Карлсона.

Художня керівниця ЦКМ Оксана Чирка

Прогулятися поміж людей було досить вдалим рішенням – усі гості дуже різні й кожен має власну думку щодо Івана Купала.

– Дуже цікавий захід, ходжу майже щороку. Звісно, якби тут проживала, відвідувала би подібні заходи частіше. В моєї бабусі була дуже цікава історія щодо свята Івана Купала, – розповідає 17-річна Власта й одразу передає слово своїй бабусі Світлані.

– Коли я була ще молодою, десь у сімнадцять років на Купайла ми пускали віночки. Я сама з Підварок пускала вінок, і він поплив до села Гайшин. Мій майбутній чоловік, дідусь Власти, справді став моїм нареченим і був він жителем села Гайшин.

Світлана та її онука Власта розповіли цікаву історію

Почули ми й інші думки щодо Івана Купала. Ось що говорить про це переяславка Ірина:

– До Купала ставлюся трохи двояко, але дуже приємно після пандемії бачити людей – веселих, усміхнених і трішки оздоровлених. Зараз літо, а люди вже скучили за такими святами. Молодці ті, хто організували таке гуляння, – з усмішкою додає: – Щодо традицій… Ну знаю, що цвіт папороті шукали. Тільки до цих пір його досі ніхто не знайшов.

Ірина радіє, що після жорсткого карантину нарешті можна відвідати масове свято

На святі був ще й невеличкий ярмарок. Кожен охочий міг придбати сувеніри: від глиняного посуду та в’язаних іграшок до брелоків і магнітиків. Одна з продавчинь трохи розповіла про асортимент свого товару:

– На карантині, коли не було чого робити, я почала дороблювати багато своїх іграшок – справа йшла вже до їхніх лиць та рук. Раніше переважно я робила родинні обереги. На таких іграшках завжди повинна бути проілюстрована сім’я або пара. Буває, що просять зробити оберіг ті, хто хоче, але не має діток. У такому випадку я роблю іграшки з дітками й батьками або домовиків із дітками.

На святковому гулянні можна було придбати іграшки-обереги

Нагадуємо, ще в червні в Переяславі палав житловий будинок. Зараз господарі приводять все до ладу, їм допомагає хто чим може. Детальніше про цю історію дізнайтеся за посиланням.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору