Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

“Була в такому стані, що не пам’ятаю, як приїхали дві пожежні машини”: у сім’ї Матієнків із Переяслава палав будинок

Ще в червні в Переяславі палав житловий будинок. Зараз господарі приводять все до ладу, їм допомагає хто чим може.

20 червня в обідню пору на вулиці Осінній у Переяславі загорівся житловий будинок. Горіли дві кімнати та стеля на площі 20 кв. метрів. Пожежа сталася у будинку Віктора та Валентини Матієнків. Пара проживає сама, діти вже дорослі, тож живуть окремо. Коли загорівся будинок, всередині нікого не було, а пожежників викликали сусіди.

– Я думаю, що це сталося через перепад напруги. У нас загорілась переноска, в яку був включений телевізор, – розповідає Валентина Матієнко. – ДСНС зробили висновок, що пожежа пішла із шафи, яка стояла в нашій спальні. Чоловік в цей час був на роботі, а я поїхала у своїх справах. Коли ми приїхали, то побачили, що цілою залишилась лише шафа у вітальні. Ми думали, що можна врятувати звідти речі, але як їх не прали і не вимочували – все безрезультатно. Сусіди дали нам ковдри та подушки, щоб нам було на чому спати в ту ніч. Саме сусіди вчасно викликали пожежників і завдяки їм у нас залишилась літня кухня та гараж.

Найближча подруга постраждалої Людмила Гусакова додала:

– У нашому місті це не перший випадок, коли від перенапруги горять будинки. Люди, які проживають на цій вулиці, буквально збирались йти у мерію та вирішувати це питання. А один чоловік навіть сказав, що просто вчасно перекинувся на іншу лінію.

– Після трагедії мій чоловік спочатку був в шоці, але мене намагався заспокоїти і говорив, що ми з усім впораємось, – продовжує Валентина Матієнко. – Але потім почав виходити із цього стану і каже, що просто не знає, з чого розпочати. А я була в такому стані, що і не пам’ятаю, як приїхали дві пожежні машини.

– Хто вам допомагав?

– Після трагедії цілу добу ми були в ступорі. А потім вирішили шукати добрих людей та допомоги. Знайшла номер телефону начальника центру зв’язку ДСНС Михайла Римара. Він сказав, що приїде подивитися на масштабність трагедії, і в результаті прислав десять працівників особистого складу на поміч. Директор лісгоспу допоміг з деревиною, заплатив за них половину коштів. Навіть знайомі, зустрічаючи нас десь, передають кошти. Петро Нижник допомагав з транспортом.

– Що вже встигли зробити?

– Спочатку ми вивезли дуже багато горілого з будинку – аж три великі машини. А потім почали все чистити, знімати шпалери. У нас стеля стояла на підпірках. Коли днями був сильний вітер, то ми думали, що взагалі залишимось без хати. Повезло, що вітер зачепив тільки одну сторону будинку. Далі обробляли дерево вапном, стіни побілили. Досі ми проживаємо в літній кухні та гаражі, дуже добре, що там залишились старі дивани і є де спати. Але в літній кухні навіть перезимувати не можна, тому ми хочемо відновити до зими хоча би одну із кімнат.

Зараз будинок потроху ремонтують

Це літня кухня – у ній зараз тимчасово проживає сім’я

Гараж, який також уцілів

Будинок зараз без вікон

Дерево на стелі обробляли вапном

Директор лісгоспу допоміг з деревиною

Пожежа сталася 20 червня

Сім’я до зими планує відновити хоча б одну із кімнат

За деревину родина заплатила пів суми

Ви також можете допомогти родині Матієнків. Номер карти: 4731 2196 1076 0880 (Матієнко Єлизавета Вікторівна, донька). Тел.: (066) 595-84-05, Валентина Матієнко. 

Нагадаємо, що 4 липня іноземець на Honda виїхав на зустрічну смугу, в результаті троє людей потрапили до лікарні. Деталі про цю подію ви можете дізнатись тут. 

Оксана Симоненко

Відео: Юрій Товкайло

Монтаж: Едуард Аврамич

Нагору