ЖИТТЯ

На Євро-2020 розпочинається найцікавіше: розповідаємо про четвірку півфіналістів

Сьогодні зіграють перший півфінальний матч чемпіонату Європи з футболу. Які шанси на перемогу в кожної з команд цього етапу.

На стадії чвертьфіналу збірна України покинула чемпіонат Європи з футболу. 3 липня вона поступилася з рахунком 0:4 збірній Англії. Однак це не означає, що слідкувати за Євро вже не варто. Адже вже сьогодні починається найцікавіше – півфінальні поєдинки. Італія зустрінеться з Іспанією, а Англія – із Данією. Радимо обрати свого фаворита, щоб було ще цікавіше вболівати. Інформатор нагадує, як кожна з цих команд йшла турнірним шляхом та які має шанси на перемогу в турнірі.

Англія

Ця збірна, за даними букмекерів, вважається головним фаворитом турніру (коефіцієнт – 2,5). Що цікаво, лише один зі всіх своїх матчів на турнірі Англія провела не в Лондоні на стадіоні “Вемблі”. Тобто це Євро цілком можна вважати домашнім для “родоначальників”. При цьому за грою вони проводять його доволі посередньо. Тренер “Трьох левів” Гарет Саутгейт поставив на перше місце результат, досягає його справно – і не більше.

У груповому етапі команда забила лише двічі, однак цього вистачило, щоб набрати сім очок та посісти перше місце: Хорватію перемогли 1:0, із Шотландією зіграли внічию 0:0, а Чехію перемогли 1:0. В 1/8 фіналу Англії випав найсильніший можливий суперник – Німеччина, яка посіла друге місце в своїй групі (та, що “група смерті” – із Францією, Португалією та Угорщиною). Рівна боротьба тривала до кінця матчу, однак анлійці все ж були грамотнішими та правильніше розрахували сили. В кінці Стерлінг та Кейн забили по голу, далі – прямий шлях до фіналу.

Чому до фіналу? Бо в цій частині сітки після цього матчу не залишилося сильніших за іменами команд. Україна, яка вирвала перемогу над Швецією, в чвертьфіналі не мала шансів з Англією. У півфіналі – Данія, перемога якої стане суперсенсацією Євро. Однак Данія все-таки може вибудувати гру так, що англійцям доведеться не солодко. Однак про це згодом.

У цій збірній варто остерігатися будь-якого футболіста. Однак лідерами на турнірі все ж стали Рахім Стерлінг та Гарі Кейн. Кейн, до слова, “промовчав” увесь груповий етап, але в плейоф вже забив тричі. У нього, як і в Стерлінга, ще є шанси втрутитися у бомбардирську гонку. Лідирують у ній наразі Кріштіану Роналду з Португалії та Патрік Шик із Чехії. Вони вже вилетіли з Євро.

Італія

Одна із найяскравіших команд цього Євро. Вона показує і красиву гру, й досягає позитивного результату. При цьому важко виділити одного лідера в цьому зірковому колективі. Ініціативу може взяти на себе будь-хто: і Марко Верратті, і Ніколо Барелла, і Мануель Локателлі, і Федеріко К’єза, і Чіро Іммобіле чи Лоренцо Інсіньє. А на чолі з досвідченим тренером Роберто Манчіні цей підбір гравців здається ще потужнішим. Однак букмекери розцінюють шанси Італії на тріумф на Євро дещо меншими ніж в Англії (коефіцієнт – 3,15). Певно, впливає на це те, що півфінали та фінал пройдуть в Англії, а також те, що італійцям треба ще постаратися пройти сильних іспанців.

Інші причини таких розкладів знайти важко. Італія, наче на крилах, летить по цьому турніру. У групі розгромила по 3:0 Туреччину та Швейцарію. А потім у матчі, який вже майже нічого не вирішував, перемогла ще й Вельс 1:0. Валлійців, мабуть, і не варто було перемагати, адже вони із другого місця потрапили в простішу частину сітки (хоча й вилетіли вже в 1/8 фіналу від Данії 0:4). Але Італія пішла складнішим шляхом. З Австрією в 1/8 фіналу видався чи не найважчий матч чемпіонату. Основний час закінчився з рахунком 0:0, і лише в екстратаймі італійці довели свою перевагу. Чвертьфінальну гру з Бельгією можна вважати тіньовим фіналом. Якби бельгійці перемогли, ми б зараз про них говорили, як про головних фаворитів у боротьбі за кубок. Однак у чи не найкращому матчі турніру сильнішими виявилися італійці, які змогли втримати здобуту в першому таймі перевагу – 2:1.

Іспанія

Якщо хтось потихеньку, але впевнено рухається, а хтось летить, то Іспанія повзе по цьому турніру. Ще й зі змінним успіхом: то підлетить на якомусь траплінчику, то, здається, безнадійно застрягне у якомусь дуплі. Але від цього ця команда на чолі із досвідченим тренером Луїсом Енріке не перестає бути однією з найкрутіших у Європі та світі. Так, це вже не та дрім-тім із Вільєю, Торресом, Іньєстою, Хаві та Пуйолем у складі, так, триває процес зміни поколінь… Однак хіба можливо таке, що в Іспанії закінчаться класні футболісти?

На Євро Луїс Енріке не викликав жодного гравця мадридського “Реалу”, зокрема, його капітана та лідера Серхіо Рамоса. Сам тренер пояснив, що захисник наразі не в найкращих фізичних кондиціях. Але ж є Емерік Ляпорт, Родрі та Ерік Гарсія із англійського “Манчестер Сіті”, Сесар Аспілікуета із англійського “Челсі”, Тьяго Алькантара знову ж таки з англійського “Ліверпуля”, Альваро Мората з італійського “Ювентуса”, Жорді Альба, Серхіо Бускетс та Педрі з “Барселони”, Коке з мадридського “Атлетико”. Хіба це не достатньо потужно?

Іспанці вийшли лише із другого місця в групі, оскільки не змогли виграти аж два матчі з трьох. Внічию зіграли зі Швецією (0:0) та Польщею (1:1). І лише в третьому турі, коли запахло невиходом у плейоф, розгромили Словаччину 5:0. А далі почалася “рулетка”, в якій збірна Іспанії стріляла собі в голову з револьвера, барабан якого був заряджений повністю, окрім одного патрона. І кожного разу вистрілював саме той “порожній патрон”. З хорватами в 1/8 фіналу іспанці не дограли кілька хвилин і зрештою втратили перемогу вже в додатковий час – 3:3. Однак в екстратаймі “Фурія роха” все-таки якось вигребла – 5:3 у підсумку. У чвертьфіналі після 1:1 в основний час зі Швейцарією врятуватися в овертаймі не вдалося. Тож все дійшло до нервової серії пенальті, де іспанці були вправнішими – 3:1. Як тепер слід вигравати в Італії, взагалі незрозуміло. Мабуть, не розуміють цього й букмекери, бо дають на перемогу Іспанії в турнірі коефіцієнт 3,75.

Данія

Данія, на перший погляд, здається відверто зайвою в цьому квартеті. З цим погоджуються букмекери, адже дають на її перемогу коефіцієнт 10. Тобто, якщо ви наважитеся поставити на цю збірну, то виграєте у десять разів більше. Однак команда-то насправді дуже цікава.

А звернули на неї увагу вже у першому турі, коли в матчі з Фінляндією у данського півзахисника Крістіана Еріксена прямо на полі зупинилося серце. Тоді за футболіста переживали в усьому світі, навіть ті, хто особливо не цікавиться футболом. Він вижив і, можливо, повернеться в професійний спорт. Однак команда Еріксена того вечора поставила під загрозу свою подальшу участь в турнірі. Вона поступилася збірній Фінляндії 0:1. У другому турі програла Бельгії 1:2. І без очок перед вирішальним матчем ще сподівалася вийти до плейоф. Зрештою, перемігши збірну Росії 4:1, Данія стала другою, адже випередила за додатковими показниками і Фінляндію, і Росію, в яких також було по три очки.

В 1/8 фіналу вже було легше. Вельс не зміг скласти конкуренцію і програв 0:4. Чехія – це те, про що можна мріяти у чвертьфіналі чемпіонату Європи. Тож Данія вхопилася за цей шанс – 2:1, і ось уже збірна за крок до фіналу. Англія повинна розуміти, що просто не буде. Тренер збірної Данії Каспер Юльманд має непоганий підбір гравців, зокрема у захисній лінії, де є досвідчені Сімон К’єр та Андреас Крістенсен. При цьому і забивати є кому. Той же Каспер Дольберг вже відзначився тричі, Юссуф Поульсен – двічі. Та навіть захисник Йоакім Мехле спромігся забити двічі. Тому небезпеки можна очікувати від будь-кого.

Нагадуємо, що Інформатор активно слідкує за перипетіями Євро-2020. У попередній публікації ми розповідали про емоційну перемогу України над Швецією.

Віталій Усик

Нагору