ГРОШІ

У Переяславі провели благодійний ярмарок та концерт просто неба: як це було

На благодійному ярмарку в Переяславі збирали кошти на допомогу переселенцям. Був і концерт, у програму якого входили виступи не тільки місцевих жителів, а й тих, кого в Переяслав переїхати змусила війна.

Сьогодні, 16 липня в Переяславі на території парку імені Тараса Шевченка відбувся благодійний ярмарок та концертна програма від жителів табору “Славутич” та артистів місцевого Центру культури та мистецтв. Інформатор повідомляє, що мета благодійного ярмарку – збір коштів для допомоги людям, які були змушені евакуюватися з рідних домівок через воєнні дії.

Ініціювали допомогу для переселенців представники благодійного фонду “Переяслав”. Для цього залучали волонтерів, місцевих підприємців, творчих майстрів та просто небадужих людей. Серед них була голова творчої спілки майстрів Переяславщини “Мистецтво Життя” Алла Літкова. На її столику можна було побачити вишивку, вироби з дерева та інші речі з патріотичним українським колоритом. Жінка розповіла про це детальніше:

– Завжди беремо участь в подібних акціях, якщо нас запрошують. Наша спілка існує вже майже 7 років, окрім подібних заходів ми також проводимо різноманітні виставки. Зазвичай, популярною на таких ярмарках у нас є безпрограшна лотерея. Коштує вона 60 гривень, кожен учасник отримує певний презент, зроблений руками майстра. Майстри в нас різних профілів — вишивальниці, майстри по дереву, писанкарі, художники — всього нас порядка 40 осіб.

Була в гостей заходу й можливість поласувати смачненьким. З-поміж традиційної солодкої вати й попкорну знаходилося багато інших страв. До прикладу, представниця благодійного фонду “Переяслав” Анастасія Анацька спільно з колегами продавали їжу та напої з цікавими назвами – “Ниття Макрона”, “Козацьке пійло”, “Паляниця”, “Газ по 50 гривень”, “Сльози москаля”.

– Ми беремо участь у цьому ярмарку, щоб допомогти біженцям з окупованих територій України. У нас такі люди проживають, зокрема, на території табору “Славутич”. Ми, як волонтери, опікуємося ними. Сьогодні пропонуємо гостям піцу, круасани, безалкогольні напої, – розповідає Анастасія.

Переяславка Марина Лой на подібному заході була вперше. Покупцям пропонувала сережки, намиста, підвіски та багато інших прикрас, які вона виготовляє з натуральних і штучних каменів. Займається цим уже близько 6 років, а реалізує свою продукцію в інтернеті. Жінка розповіла, що на ярмарок її запросив керівник гуманітарного штабу Валентин Шуткевич. Про одне з презентованих Мариною намист, що коштує 850 гривень вона розповіла детальніше:

— Один із виробів для мене є дуже знаковим. Намисто з коралів, яке я хотіла зробити дуже давно. По-перше, я довго ніде не могла знайти такий матеріал, по-друге — він доволі дорогий. Втім, як не парадоксально, але коли я отримала цей матеріал, я не могла сісти за роботу. Мабуть, протягом тижня я просто ходила й дивилася на нього, шукала натхнення. Потім уже процес пішов. Намисто, окрім коралу, містить у собі лаву та шунгіт.

Під час ярмарку починалася концертна програма. Представники табору “Славутич” підготували як вокальні, так і танцювальні номери. Були також і зворушливі виступи, що стосувалися подій цієї жахливої війни.

Спілка “Мистецтво Життя” проводила лотерею

Вироби ручної роботи від майстрів Переяславщини

Волонтери благодійного фонду “Переяслав” продавали їжу, щоб зібрати кошти на допомогу біженцям

Переяславка Марина Лой пропонувала прикраси ручної роботи

На ярмарку було чимало декоративних виробів

Частина зібраних коштів піде на допомогу ВПО

Нагадуємо, що за підтримки Уряду в країні запускають нову програму для навчання IT-фахівців під назвою “Старт в IT”. Хто з жителів Переяслава може долучитися та куди потрібно звертатися дізнавайтеся за посиланням.

Юлія Кравченко

Нагору