ЖИТТЯ

Що буде з набережною Альти в Переяславі: відповів міський голова

З початком війни всі якось забули про облаштування набережної у Переяславі. Пригадали на сесії міськради.

21 липня на сесії міської ради Переяслава депутатка Аліна Римар від імені виборців поцікавилася подальшою долею облаштування набережної річки Альта. Минулого року береги від моста на Шкільній до моста на Богдана Хмельницького розчистили від чагарників та дерев. Міський голова Вячеслав Саулко обіцяв вже до осені 2021-го завершити роботи щодо набережної. Однак обставини склалися інакше. Тож і відповідати довелося йому. Як саме, передає Інформатор.

– Торік у нас були обмеження фінансування через COVID. І найголовніше – у нас не було відповідного проєкту. Тож ми виконували лише роботи з благоустрою, які не потребували проєкту, – зазначив Вячеслав Саулко. – Проєкт коштував близько 300 тисяч гривень, але грошей у нас не було. Таким чином ми затягнули до осені й на цьому зупинилися. Мали продовжити вже навесні. Так сталося, що розпочалася війна – знову коштів немає. Я пішов на прямі переговори із проєктантами і пообіцяв, що хоча б допорогову суму до 50 тисяч ми зможемо виплатити. Вони пішли на це, розробили проєкт. Як виявилося, що навіть 50 тисяч ми не маємо. Не хочу займатися піаром, але скажу: заплатив власними коштами.

Щоб продовжити роботи, нам ще необхідна була експертиза. Буквально вчора ми отримали її висновки. Роботи обійдуться нам у близько 16 з половиною мільйонів гривень. Зрозуміло, що з бюджету таких коштів ми виділити не зможемо. Тому доведеться робити так, як із з військовим містечком: звертатимуся до фермерів, бізнесменів, щоб приступити до цих робіт.

Зараз не йдеться про набережну. Передусім потрібно очистити водойму від мулу, залежнів. Потрібно спустити воду повністю, запустити техніку, заглибитися щонайменше на метр. Потім встановити шлюзи (є така можливість) і підняти загальну глибину водойми до трьох метрів. Після цього можна приступати до берега: облаштувати паркову зону, посадити красиві дерева. Хотілось би, щоб вдалося очистити вже в цьому році.

Набережна Альти прямо зараз має такий вигляд

Нагадаємо, що на цьому ж сесійному засіданні депутати прийняли звіт виконання плану роботи в першому півріччі. Деяка цікава статистика – за посиланням.

Віталій Усик

Фото: Дмитро Кусай

Нагору