ГРОШІ

Обмінникам заборонили виставляти табло з курсом валют: чи дотримуються вимог у Переяславі

Національний банк України заборонив обмінникам інформувати про курси валют поза межами кас. Чи дослухалися у Переяславі?

Національний банк України 29 липня посилив вимоги до небанківських фінансових установ та операторів поштового зв’язку, які здійснюють обмін валют. Інформацію про курси валют мають надавати у вигляді розпорядження в касах установ, а не на табло поза їхніми межами. Також обмінники знову будуть подавати інформацію до “Реєстру приміщень”, у яких проводять валютні операції, а процес купівлі-продажу валют має відбуватися з обов’язковим веденням відеоспостереження. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на пресслужбу НБУ.

“Небанківські установи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування “банкоматного туризму”. Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни є неприпустимим”, – йдеться в повідомленні НБУ.

Зміни не стосуються банків, оскільки наразі серед них практично не фіксують зловживань під час торгівлі готівкою. Проте в рішенні йдеться, що в разі виявлення таких зловживань аналогічне регулювання запровадять і для банківських установ.

У Переяславі, схоже, відразу прислухалися до вимоги. Принаймні, журналістам Інформатора 30 липня не вдалося знайти табло з курсом валют на території міста. Обмінники або прибрали інформацію про курс, або просто в суботу були зачинені. З понеділка ситуація має стати очевиднішою.

Ми знаємо, що вирішити питання працевлаштування не завжди так легко, як здається. Нагадуємо, що у Центрі зайнятості Переяслава наразі є вакансії.

Фото: Юлія Кравченко

Нагору