ЖИТТЯ

За кого ви вболіваєте? Дослідили склади команд чемпіонату Переяславщини з футболу

Чи справді гроші грають у футбол? Перевірили, в яких командах Переяславщини найбільше легіонерів та які у них результати.

Останнім часом все частіше чути про те, що чемпіонат Переяславщини з футболу “вже не той”. Мовляв, у командах майже не грають місцеві хлопці. Футболісти прагнуть лише заробити, а не захистити футбольну честь рідного села чи міста. Чи думає хтось про вболівальників, які часто не розуміють, хто ж грає за їхніх улюбленців, – відкрите питання. Так само незрозуміло, чи “дяді з грошима” вбивають футбол районного рівня, чи роблять його кращим. Журналіст Інформатора дослідив цьогорічні заявки команд чемпіонату Переяславщини, щоб розібратися, чи справді колективи з легіонерами виступають успішніше.

Вже другий рік поспіль гегемоном футболу Переяславщини є Семенівка зі Студениківської громади. Вона виграла минулий чемпіонат і впевнено очолює теперішній. Але чи можна назвати цю команду реально семенівською чи принаймні такою, що представляє Студениківську громаду? По факту, зовсім ні.

Із 30 заявлених гравців лише п’ятеро представляють Студениківську ТГ. При цьому, не вказано, із якого саме вони села, тож, можливо, не всі вони й семенівці. А от найбільше представництво тут – футболісти із Переяславської громади – 11 осіб. До того ж вони відіграють далеко не останні ролі в успіхах команди. Це – і Юрій Галайтата, і Сергій Свириденко, і Вадим Виноградній, і Владислав Петровський, і Максим Федоренко (3 голи), і Євген Левченко (4 голи).

У підсумку лише ці 16 хлопців із двох громад Переяславщини і не є легіонерами. Всі інші приїздять грати із-за меж колишнього Переяслав-Хмельницького району. Наприклад, по двоє із Борисполя та Черкаської області, по одному з Києва, Яготина, Березані та інших населених пунктів України. І на гру команди вони також неабияк впливають. Йдеться про тих же Дениса Хруля (3 голи), Максима Бурлая (2 голи), Іллю Западнюка (3 голи), Петра Висоцького (3 голи).

Вовчків із Переяславської громади, який поки що тримається на другому місці в турнірній таблиці, третій за кількістю легіонерів у складі. Їх семеро – троє з Березані, по одному з Києва, Пирятина, Білогір’я та Черкаської області. Хлопців із Переяславщини у команді Вовчкова 18, із них – 11 саме вовчківчани. І їхня роль у команді справді важлива – Олег Розовик (7 голів), Олег Черненко, Михайло Гугляк або були лідерами раніше, або ж стають її новими вожаками. Ще четверо футболістів – із сусідніх Пристром, але вже Студениківської громади. Серед них – Ігор Запісочний, який вже відзначився чотирма голами. Троє футболістів приїздять із Переяслава – брати Антоненки та голкіпер Богдан Рева.

“Матадор-Університет” (Переяслав) йде другим за кількістю легіонерів і, цілком ймовірно, буде другим за результатами на полі. Однак все ж те, що це переяславська команда, очевидно. Аж 15 футболістів із переяславською пропискою представляють “Матадор”. Ще четверо – із Дем’янець Переяславської ТГ – Василь Ткачук (4 голи), Олексій Кузьменко, Юрій Андрощук та Олександр Шинкар. Всі вони були одними з лідерів багаторазового чемпіона району – Дем’янець. По-одному футболісту – з Гайшина (Переяславська ТГ), Дівичок (Дівичківська ТГ) та Поліг-Вергунів (Ташанська ТГ). А всі інші (восьмеро футболістів) – легіонери. Найбільше їх із Борисполя – троє – Максим Євпак (4 голи) та брати Стайкови.

Прикладом патріотичної та при цьому досить конкурентної команди може стати “Переяслав”. Із 30 заявлених гравців аж 25 мають переяславську прописку, а ще троє – із Великої Каратулі Переяславської громади. Зрозуміло, що й лідерами колективу є переяславці Павло Лисенко (3 голи), Владислав Столяренко (2 голи), Ярослав Варцев. Легіонерів лише двоє: із Баришівки та Рівненської області. “Переяслав” є одним із претендентів на медалі й цілком заслужено повинен був би мати найбільшу та найвідданішу фанбазу. Але це якщо у Переяславі вболівають за своїх, а не лише за тих, хто перемагає.

А от “Дніпро” не такий вже й дівичківський. У його складі 12 футболістів із Переяслава і лише 10 із Дівичківської громади. Приміром, Євгеній Колесник (2 голи), Павло Товкач, Олександр Погодін (1 гол), Євген Пероцький саме з Переяслава. Однак зрозуміло, що вони не вважаються легіонерами, як і ще один якісний гравець із Циблівської ТГ Ярослав Черкаський (1 гол). А легіонерів у заявці “Дніпра” п’ятеро, що є не такою й великою цифрою. Серед них – найкращий бомбардир команди Владислав Василенко (3 голи) із Києва та Ярослав Скрипник (2 голи) із Яготина. Однак результати “Дніпра” поки що свідчать, що більше легіонерів не завжди краще, адже “Переяслав” в особистій зустрічі був сильнішим.

“Бурти” (Переяслав) зібрали у своєму складі вдосталь міських футболістів – 16 (лідери – Максим Середа, Андрій Середа, Сергій Гришко, Роман Бутенко). Це й не дивно, оскільки у Переяславі банально більше людей, аніж у будь-якому іншому селі району. Але і в селах “Бурти” знайшли підсилення: 5 гравців із Цибель, по одному із Лецьок та Поліг-Яненок (Циблівська ТГ), двоє з Дівичок (Дівичківська ТГ) та один із Шевченкового (Ташанська ТГ). Легіонерів лише двоє – Андрій Чайка із Мирного та Андрій Бончев із Одеської області.

Не всіх футболістів із Циблівської громади забрали “Бурти”. Залишилося й для Лецьок – аж 23. Із них – самих лецьківчан є 9 (тут і Григорій Курило із забитим м’ячем в активі), п’ятеро циблівчан, четверо з Поліг-Чобітьок (зокрема, Сергій Фесан, який забив один м’яч), троє з Вінинець (зокрема, Сергій Карнаух, який забив один гол), по одному з Поліг-Яненок та Хоцьок. Троє гравців представляють Пологи-Вергуни (Ташанська ТГ) – серед них Владислав Андрушко із одним голом, а один – Дівички (Дівичківська ТГ) – В’ячеслав Мороз, який також уже забивав. Легіонерів троє – двоє з Києва та один із Рівненської області, а саме Владислав Басюк, який теж уже має гол у своєму доробку.

Висновок. Із 201 футболіста чемпіонату Переяславщини 41 є легіонером, це – приблизно 20,4%. Проте 29 легіонерів виступають тільки за трійку команд, яка наразі лідирує. А 14 з них взагалі грають за діючого чемпіона Семенівку. Тобто очевидно, що робити ставку на своїх хлопців – це означає не боротися за високі місця. А що важливіше – перемоги чи романтика районного футболу – питання достатньо філософське.

Нагадаємо, що сьогодні відбудеться шостий тур чемпіонату Переяславщини з футболу. У центральному матчі “Дніпро” прийме “Матадор”.

Віталій Усик

Нагору