ЖИТТЯ

На Переяславщині практично щодня трапляються випадки домашнього насильства: як швидко та непомітно викликати поліцію

З початку повномасштабного вторгнення поліція фіксує все більше фактів домашнього насильства. Для таких випадків створили мобільний застосунок.

На Переяславщині мало не щодня фіксують випадки домашнього насильства. Наприклад, минулої доби, 3 серпня, до поліції Переяслава надійшло відповідне повідомлення. Жінка поскаржилась, що свекор не дає забрати речі дитини з дому та агресивно поводиться. Про це Інформатору розповіли у відділі поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП.

З початку повномасштабного вторгнення поліція зареєструвала в Україні понад 58 тисяч повідомлень про домашнє насильство. За результатами опитування, проведеного Фондом Народонаселення ООН серед цільових груп – 56% опитаних відчувають, що кількість випадків такого насильства останнім часом зросла.

Для подібних ситуацій в Україні запустили мобільний застосунок. Його розробили непомітним для кривдника: тривожна кнопка, яку в момент небезпеки можна швидко натиснути і викликати поліцію, має вигляд нейтральної іконки на екрані смартфона. Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ України.

“Постраждала від насильства жінка може непомітно та оперативно викликати поліцію, системна робота поліцейських з правозахисними організаціями та фокус на громадській безпеці – допоможе багатьом українським родинам”, – зазначив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

Корисна інформація та контакти інших служб допомоги доступні тільки у прихованому інтерфейсі. Якщо жінка натисне кнопку виклику, поліція визначить її перебування через геолокацію, говорити вголос, телефонуючи 102, не потрібно. Назву додатку не повідомляють навмисне, щоб про нього не знали потенційні аб’юзери. А от ті, хто потерпає від насилля, можуть отримати інформацію та завантажити програму, зателефонувавши на гарячу лінію 116 123 або написавши в особисті повідомлення на сторінку “Розірви коло”.

Нагадаємо, що ворог веде розвідку через мобільні застосунки. Як безпечно ними користуватись, дізнавайтесь тут.

Нагору