ЖИТТЯ

Як збити температуру, якщо немає ліків: поради від МОЗ

Як без ліків збити температуру? МОЗ підготувало поради.

В умовах війни доступ до медичної допомоги може бути обмеженим, як через руйнування відповідної інфраструктури, так і через ускладнений доступ до ліків. В Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що робити якщо у вас піднялась температура, а під рукою немає жарознижувального, а також можливості його купити. Переповідає Інформатор.

Спочатку потрібно звернути увагу на такі ознаки: чи холодні кінцівки, скільки градусів в кімнаті, чи є ще якісь симптоми. Якщо відчуваєте сильний біль, слабкість та розумієте, що можете втратити свідомість – викликайте швидку.

Коли потрібно збивати температуру

Дітям: якщо вона сягає позначки 38°С (якщо немає інших рекомендацій лікарів)

Дорослим: якщо позначка термометра перевищує 38,5°С.

Падіння температури на 1-1,5 градуси – це вже гарний результат. Не чекайте, що вона впаде до 36,6.

Як тільки у вас з’явиться можливість, придбайте ібупрофен чи парацетамол.

Як збивати температуру тіла без ліків

Зменшіть кількість одягу. Так, закутатись, щоб пропотіти – це міф. Не варто одягатись тепліше, кутатись в теплі ковдри тощо. Навпаки потрібно зняти теплий одяг, скинути ковдру. Це допоможе вийти з тіла зайвому теплу.

Також перевірте, чи теплі у вас руки і ноги. Якщо ні – то спочатку зігрійте їх (можна масажувати, одягти шкарпетки, гріти сухим теплом).

Створіть належні умови в кімнаті. У кімнаті, де перебуває людина з підвищеною температурою, має бути прохолодне і вологе повітря. За потреби провітрюйте її, якщо вам комфортно.

Пийте багато води. Не зловживайте солодкими напоями, зокрема розведеним варенням, адже вони містять багато цукру.

Робіть обтирання та компрес.

  • Обтирання: змочіть рушник водою кімнатної температури (не холодною!) і обтирайтесь щопівгодини. Це працює, оскільки при випаровуванні вода збільшує віддачу тепла.
  • Компрес: покладіть прохолодний вологий рушник на потилицю й під пахви. Компрес можна чергувати з обтираннями, щоб підсилити жарознижувальну дію.

“Обов’язково обтирайтеся лише водою кімнатної температури. Розтирання оцтом, спиртом і будь-якими іншими речовинами небезпечне! Не піддавайтесь міфам”, – наголосили у МОЗ.

Прийміть душ. Якщо є можливість, прийміть душ кімнатної температури. Важливо, щоб душ був не холодний, а саме кімнатної температури. Він також діє як компреси та обтирання і може допомогти ефективно знизити температуру.

Нагадаємо, що у МОЗ скаржаться на часті виклики “швидкої” без причини. Коли це справді потрібно, дізнавайтесь тут.

Нагору