Переяслав Перейти на сайт

Як збити температуру, якщо немає ліків: поради від МОЗ

Як без ліків збити температуру? МОЗ підготувало поради.

В умовах війни доступ до медичної допомоги може бути обмеженим, як через руйнування відповідної інфраструктури, так і через ускладнений доступ до ліків. В Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що робити якщо у вас піднялась температура, а під рукою немає жарознижувального, а також можливості його купити. Переповідає Інформатор.

Спочатку потрібно звернути увагу на такі ознаки: чи холодні кінцівки, скільки градусів в кімнаті, чи є ще якісь симптоми. Якщо відчуваєте сильний біль, слабкість та розумієте, що можете втратити свідомість – викликайте швидку.

Коли потрібно збивати температуру

Дітям: якщо вона сягає позначки 38°С (якщо немає інших рекомендацій лікарів)

Дорослим: якщо позначка термометра перевищує 38,5°С.

Падіння температури на 1-1,5 градуси – це вже гарний результат. Не чекайте, що вона впаде до 36,6.

Як тільки у вас з’явиться можливість, придбайте ібупрофен чи парацетамол.

Як збивати температуру тіла без ліків

Зменшіть кількість одягу. Так, закутатись, щоб пропотіти – це міф. Не варто одягатись тепліше, кутатись в теплі ковдри тощо. Навпаки потрібно зняти теплий одяг, скинути ковдру. Це допоможе вийти з тіла зайвому теплу.

Також перевірте, чи теплі у вас руки і ноги. Якщо ні – то спочатку зігрійте їх (можна масажувати, одягти шкарпетки, гріти сухим теплом).

Створіть належні умови в кімнаті. У кімнаті, де перебуває людина з підвищеною температурою, має бути прохолодне і вологе повітря. За потреби провітрюйте її, якщо вам комфортно.

Пийте багато води. Не зловживайте солодкими напоями, зокрема розведеним варенням, адже вони містять багато цукру.

Робіть обтирання та компрес.

“Обов’язково обтирайтеся лише водою кімнатної температури. Розтирання оцтом, спиртом і будь-якими іншими речовинами небезпечне! Не піддавайтесь міфам”, – наголосили у МОЗ.

Прийміть душ. Якщо є можливість, прийміть душ кімнатної температури. Важливо, щоб душ був не холодний, а саме кімнатної температури. Він також діє як компреси та обтирання і може допомогти ефективно знизити температуру.

Нагадаємо, що у МОЗ скаржаться на часті виклики “швидкої” без причини. Коли це справді потрібно, дізнавайтесь тут.