Переяслав Перейти на сайт

На Баришівщині чоловіка вкусила гадюка, його у важкому стані доставили до лікарні: як вберегтися

На Київщині чоловіка вкусила гадюка. Як застерегти себе від потенційної небезпеки?

Днями до Баришівської багатопрофільної лікарні поступив чоловік у вкрай важкому стані. Як виявилося, його за руку вкусила чорна польова гадюка, цим спричинила серйозну загрозу здоров’ю 42-річному жителю села Перемога Київської області. Після надання йому вчасної кваліфікованої медичної допомоги стан постраждалого задовільний. Про це вчора, 14 серпня, вночі повідомили на Facebook-сторінці лікарні, передає Інформатор.

ЯКІ ВИДИ ЗМІЙ У НАС ВОДЯТЬСЯ І НАСКІЛЬКИ ВОНИ НЕБЕЗПЕЧНІ

У нашому регіоні найчастіше можна зустріти три види отруйних гадюк: гадюка Нікольського, степова гадюка і гадюка звичайна. Гадюки – це змії середніх або малих розмірів, 50-80 см у довжину. Забарвлення, зазвичай, складається з чорних, сірих, бурих, світло-жовтих відтінків. Голова має чітко виражену трикутну форму із заокругленим носом та виступаючими скронями.

Нагадаємо: вужі відрізняються від інших змій жовтими вушками-плямами на голові, частіше жовтими, але іноді білими або помаранчевими. Найчастіше вони не більше метра й абсолютно безпечні. Також часто можна зустріти водного вужа – у них немає жовтих вушок і малюнок на спині – шаховий. Ці вужі живуть у водоймах, зрідка виповзають на сушу, і вони теж не отруйні.

ЯК ПОВОДИТИСЯ ПРИ ЗУСТРІЧІ ЗІ ЗМІЄЮ

Якщо до вас завітав непроханий гість прямо додому або у двір, не поспішайте в паніці викликати всі служби. Якщо це приповз вуж – він не заподіє шкоди, максимум – психологічний дискомфорт. Вигнати його можна і самостійно.

Якщо ви побачили гадюку на дорозі або в лісі, то тут важливо правильно поводитися. Важливо пам’ятати про те, що змія кусає, тільки якщо на неї наступити, доторкнутися рукою або ногою, або ж якщо у неї немає шляху для втечі. Найрозумніше – відступити, обійти. При необхідності – відкинути її довгою палицею з дороги. Якщо ж отруйна змія заповзає в будинок або у двір, або ж на дитячий майданчик – то це явна загроза.

ЩОБ УНИКНУТИ УКУСУ ЗМІЇ, ДОТРИМУЙТЕСЬ ЕЛЕМЕНТАРНИХ ПРАВИЛ ПОВЕДІНКИ В ПОТЕНЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНИХ МІСЦЯХ:

Укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті. Водночас, якщо вас вкусила змія, варто одразу звернутися за медичною допомогою, адже укус може мати важкі прояви та наслідки. Особливо небезпечними вони є для дітей, людей похилого віку та людей зі зниженим імунітетом. Отрута гадюки має гемолітичну дію — викликає руйнування червоних кров’яних тілець крові. Після укусу на ураженому місці спостерігається болючий набряк з множинними дрібними крововиливами – геморагіями. Отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини: з’являється загальна слабкість, тиск сильно знижується, виникає головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів. У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря, щоб отримати необхідну допомогу.

ЯКЩО ТРАНСПОРТУВАННЯ ДО ЛІКАРНІ ВИМАГАЄ ПЕВНОГО ЧАСУ, НАДАЙТЕ ДОМЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ПОСТРАЖДАЛОМУ:

ЧОГО НЕ ВАРТО РОБИТИ ПРИ УКУСІ ЗМІЇ:

Нагадаємо, що у МОЗ розповіли, як збити температуру, якщо немає ліків. Дієві поради ви можете прочитати тут.