ЖИТТЯ

Як допомогти дітям налаштуватись на навчання: поради від психолога

Як все ж таки налаштувати дітей на навчання після літніх канікул? Декілька порад.

Цьогоріч особливо складний період адаптації до навчального року, можуть виникнути труднощі в тому, аби якісно налаштувати своїх дітей на навчання після довготривалого відпочинку. Адже на це впливає багато фізичних та моральних факторів, серед яких і війна.

Як зменшити стрес та включитися в повноцінний навчальний процес після тривалої перерви поділилася порадами психологиня Світлани Ройз, передає Інформатор.

  1. Формувати шкільний режим та налаштовуватися. Нагадайте дитині про важливість навчання й цінність нових знань. Зробіть символічне свято, щоб закріпити перехід із відпочинку та літа в робочу осінь, й переходьте до нового режиму. Важливо передбачити час не лише на навчання й виконання домашніх завдань, але й на прогулянку, ігри та відпочинок після занять.
  2. Знайомство або повернення до колективу. Тільки після того, як дитина відчує безпеку в колективі, вона здатна приступити до ефективного навчання. Тому першокласникам, а також тим, хто йде до нової школи добре було б познайомитися хоча б з кимось з однокласників завчасно. Спробуйте домовитися про Zoom-зустріч або знайомство в парку.
  3. Знайомство з класним керівником. Якщо вчитель незнайомий, учням 1-4 класів важливо наперед побачити свого викладача, почути голос, “відчути” нову людину. Малята, особливо ті, хто не був у садочку, особливо чутливі. Їм потрібно хоча б подивитися на школу та переглянути фото майбутніх вчителів.
  4. Підготувати канцтовари та одяг. Вибір та придбання нового створює атмосферу радісного очікування. Проведіть ревізію канцтоварів та шкільного вбрання й докупіть за можливості необхідне. Важливо залучити дітей до вибору канцтоварів та вбрання.
  5. Підготувати робоче місце. Позначте в помешканні робочу зону. Нехай це буде частина столу або лише поличка зі шкільним приладдям – процес упорядкування організовує, налаштовує, а “перехід” в інший простір допомагає налаштуватися на роботу.
  6. Знайомство з правилами. У випадку, якщо діти навчатимуться незнайомою мовою, важливо завчасно зʼясувати правила школи: що можна робити, чого точно ні. Також варто поговорити з дитиною про традиції й особливості місцевості, в якій ви тепер проживаєте.
  7. Обговорити питання безпеки та перевірити маршрут до школи і сховища. Пригадайте або дізнайтеся шлях до школи, пройдіться ним та проговоріть, як діяти, якщо дорогою дитина почує сигнал повітряної тривоги. З малюками можна намалювати або надрукувати карту маршруту до школи. Скажіть дітям не виходити зі школи, не попередивши вчителя та батьків. А тим, хто ходитиме в школу в Україні, обовʼязково нагадайте, що не можна нічого чіпати на вулиці, підіймати з землі предмети, залазити на дерева.

Нагадаємо, що у Переяславі обговорять роль молоді у відновленні України. Детальніше читайте за посиланням.

Нагору