ЖИТТЯ

Окупантів “гнатимемо до кордону”, а Одесу внесуть до списку ЮНЕСКО: що позитивного було цього тижня

Україна отримає 100 мільйонів доларів військової і економічної допомоги від Швеції, а Одесу хочуть внести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Зеленський про плани ЗСУ: “Ви не почуєте конкретики, але гнатимемо їх до кордону”

Президент Володимир Зеленський наголосив, що українські захисники будуть гнати російських окупантів аж до кордону. Водночас він заявив, що про плани ЗСУ конкретики не буде від жодної відповідальної особи. Про це сказав у вечірньому зверненні 29 серпня.

“Хтось хоче знати, які в нас плани? Ви не почуєте конкретики від жодної справді відповідальної особи. Бо це війна. І так – на війні. Але окупанти мають знати: ми гнатимемо їх до кордону. До нашого кордону, лінія якого не змінювалась. Окупанти її добре знають. Якщо вони хочуть вижити – російським військовим настав час тікати. Їдьте додому. Якщо ви боїтеся повертатись до себе додому в Росію – що ж, хай такі окупанти здаються в полон, і ми гарантуємо їм виконання всіх норм Женевських конвенцій”, – сказав він.

З російського полону звільнили 14 українських захисників. Серед них – офіцер і військовий медик

У Донецькій області 2 вересня відбувся черговий обмін військовополоненими між Україною та росією. Як повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, додому повернулися 14 військових. Серед них десятеро з 58 окремої механізованої бригади (ОМБР) і четверо – з 30 ОМБР.

Наші захисники потрапили в полон російських військових навесні цього року. Серед звільнених воїнів – офіцер і військовий медик. Робота Координаційного штабу над поверненням усіх полонених захисників триває.

Україна отримає 100 мільйонів доларів військової і економічної допомоги від Швеції

Україна отримає 1 мільярд шведських крон (близько 100 мільйонів доларів США) від Швеції. Ці кошти підуть на військову допомогу та підтримку української економіки. Про допомогу оголосила прем’єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон.

Половину цієї суми виділять на військову допомогу, яку нададуть відповідно до запитів України. Друга частина фінансової допомоги спрямована на підтримку економіки, стійкості та відновлення України.  За словами голови уряду, Швеція посилить свою підтримку відновлення та реконструкції України та буде підтримувати закупівлю української пшениці.

Одесу хочуть внести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

В Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) підтримали пропозицію України про включення Одеси до списку Всесвітньої спадщини. Місто розташоване в декількох кілометрах від лінії фронту і часто піддається артилерійському обстрілу.

Після зустрічі міністра культури України Олександра Ткаченка з генеральним директором ЮНЕСКО Одрі Азулє в штаб-квартирі, ЮНЕСКО мобілізувало експертів для підтримки пропозиції України, щоб номінацію терміново розглянули країни-члени Комітету всесвітньої спадщини.

У Києві зібрали та відправили на макулатуру майже 25 тонн російських книг

Українці масово почали відмовлятися від російської літератури. В багатьох областях книги, написані російською мовою, відправляють на перероблення. Винятком не стала і столиця. Протягом півтора місяця кияни зібрали та відправили на макулатуру майже 25 тонн російського непотребу. Київська міська рада повідомила, що книги на перероблення збирають у муніципальній книгарні “Сяйво книги”. Киян закликають доєднатися до акції.

Наразі завершився перший етап збору російських книг, які вже відправили на перероблення. Отримані від реалізації макулатури кошти спрямують на потреби українських захисників та захисниць.

“Протягом 1,5 місяця до збору російських друкованих видань долучились понад 1 700 мешканців, які несли нам книги в руках, везли у валізах, приїжджали на переповнених книгами авто, відправляли на таксі або надсилали їх поштою. Загалом зібрали орієнтовно 48 тисяч книжок, а це майже 25 тонн макулатури, яку вже відвезли на перероблення та отримали 97 856 грн. Спільними зусиллями вдалось зібрати ці кошти для потреб українських бійців, а саме плануємо придбати автомобіль для одного з батальйонів на передовій”, – розповіли у КП “Міський магазин”.

Нагадаємо, що в Переяславі провели захід “Україна єднає” для внутрішньо переміщених осіб. Були цікаві майстер-класи та екскурсія містом.

Нагору