ЖИТТЯ

“Україна єднає” у Переяславі: для переселенців влаштували особливий захід з майстер-класами та екскурсією

У Переяславі провели захід “Україна єднає” для внутрішньо переміщених осіб. Були цікаві майстер-класи та екскурсія містом.

Сьогодні, 4 вересня, у Переяславі на території просвітницького центру провели захід під назвою “Україна єднає”. Призначений він передусім для внутрішньо переміщених осіб. Зібралося понад пів сотні людей. Для гостей підготували кілька цікавих майстер-класів. Журналістка Інформатора розповідає, як це було.

Микола Богатир, засновник просвітницького центру та один із організаторів дійства, розповів, що після майстер-класів всі охочі можуть долучитись до пізнавально-пішохідної екскурсії авторським маршрутом “Україна-1187” протяжністю 1,5 км. Сама ж екскурсія тривала близько години. Також виступили інші організатори, серед яких – діяч ГО “Нова Хвиля” Олександр Онопрієнко та представниця благодійного фонду “Чіріклі” Валентина Золотаренко.

Дітям було весело

Гості вивчають наше місто

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко також побував на заході

Олександр Онопрієнко, діяч ГО “Нова Хвиля”

Микола Богатир, засновник просвітницького центру

Валентина Золотаренко, представниця благодійного фонду “Чіріклі”

Ведуча заходу Людмила Леляк зачитала баладу про рідну пісню “Яничари”

Переселенка Анна, яка приїхала із Слов’янська, що на Донеччині, разом зі своїми доньками Тетяною та Надією, розповіла, що на захід їх запросили: “Ми вже відвідали екскурсію містом, також побували у п’ятницю на дитячих заходах. Молодша донька, побачивши брошуру, сказала, що буде цікаво дорослим і дітям, тож долучились”.

Анна разом зі своїми доньками

На заході Анну та присутніх підлітків зацікавив майстер-клас із випалення на дереві

Переяславець Віктор Смірнов розповів про свій майстер-клас з виготовлення браслетиків дружби: “Такий браслетик символізує переплетіння двох стрічок. Зазвичай для цього беруть контрастні стрічки. Щоб зробити такий браслетик, сьогодні використаємо атласні стрічки”.

Віктор Смірнов демонструє дітям, як робити браслетики

Для виготовлення браслетиків використовують атласні стрічки

Дівчинка також хоче зробити собі браслетик

Людмила Леляк розповіла про свій майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки:

– Лялька-мотанка – це сакральна річ, в яку вірили наші пращури. Матері виготовляли таку лялечку, коли донька виходила заміж. Коли до хати заходила людина, яка мала недобрі наміри, то відразу звертала увагу на ляльку, яка була красивою і яскравою та й забувала, що прийшла позаздрити. Лялька-мотанка вбирала в себе все погане. Сьогодні покажу, як робити ляльки для початківців, які будуть менші, ніж які я виготовляю зазвичай, щоб таку лялечку могли передати ЗСУ, щоб вона оберігала наших воїнів.

Для виготовлення потрібен клаптик матерії, також використовують старовинні непотрібні рушники. Для виготовлення голівки беремо білу тканину. Потім треба взяти нитки, які вам до вподоби. За основу тулуба я беру різні трубочки, адже треба, щоб лялечка потім стояла. Голівка кріпиться на основу, прикріпляються ручки, виготовляють кофтинку, спідничку. Обов’язково роблять і фартушок, який служив щитом для жінки. Волосся для ляльки зазвичай роблю із льону, але сьогодні взяла клубочки ниток, – пояснила деталі виготовлення Людмила Леляк.

Людмила Леляк підготувала майстер-клас з виготовлення ляльок-мотанок

Ляльки-мотанки “Віра”, “Надія” і “Любов”

Переяславець Олександр Чубай провів майстер-клас з випалювання: “Я покажу, як випалювати на дереві. Називається таке заняття пірографією. Ми підготували магнітики, на яких є різні малюнки, пов’язані з Україною. Потім, хто забажає, може придбати або забрати просто так”.

Ось такі магнітики підготував для майстер-класу з випалення Олександр Чубай

Волонтерка Аліна Самойленко розповіла про майстер-клас з плетіння маскувальної сітки:

– На початку війни для плетіння ми брали старі рибальські сітки, тому що не мали можливості замовити готові. Для плетіння потрібно також багато тканини. Взимку – біла тканина, навесні – коричнева, зелена та пісочного кольору, влітку можна брати яскравіші кольори, восени – темніші і жовтіші. Оскільки тканин було мало, то ми плели з усього, що було під рукою. Видів плетіння існує дуже багато, сьогодні спробуємо різні. Маємо сплести сітку, яку потім передамо військовим.

Дівчата закріплюють сітку

Аліна Самойленко розповіла, як плести сітку

Використовували різні техніки

Нагадаємо, що 2 вересня у Переяславі влаштували розважальні ігри для дітей, квест містом та майстер-клас з малювання. Як це було, дивіться у фоторепортажі.

Оксана Симоненко

Нагору