ЖИТТЯ

“Будь-хто може створити власне медіа”: у Переяславі Наталія Шульга розповіла, як це зробити

У Переяславі провели цікаву лекцію-тренінг “Медіа своїми руками”. Наталія Шульга розповіла, як створити власний блог.

7 вересня у Центрі культури і мистецтв Переяслава волонтерка молодіжного центру Наталія Шульга провела лекцію-тренінг під назвою “Медіа своїми руками”. Розбирали, що таке медіа, ЗМІ, чим вони відрізняються тощо. Поговорили про особисті блоги. Журналістка Інформатор взяла участь у цьому дійстві як слухачка.

– Я веду свій блог мами в декреті і вважаю, що це зараз моя основна характеристика. Я передусім мама, тому про це моя тема. На занятті ми розберемо ваші особисті характеристики та теми, – таким чином розпочала лекцію Наталія Шульга. – Сучасні медіа є посередником, які передають інформацію від однієї сторони до іншої. Багато людей плутають поняття ЗМІ та медіа, але на інтуїтивному рівні, всі розуміють, що входить в ці терміни. ЗМІ – це механізм передачі сталої інформації та певних фактів, а медіа можуть передавати саме своє ставлення до того чи іншого факту. Медіа визначають як посередника, але в то же час учасника комунікації.

Розповіла Наталія Шульга й про таке поняття, як нові медіа. Це – формат, де інформація постійно доступна на цифрових пристроях, а користувачі активно залучені в сам процес.

– У нас є таке дуже поширене медіа Вікіпедія, де ви можете не тільки споживати інформацію, а й коригувати її. Це один із перших та наймасштабніших нових медіа, в якому кожен із вас може стати учасником і передавати свою інформацію, – зазначила лекторка. – Але ви не можете просто внести свою думку при редагуванні, а маєте посилатись на якісь інформативні канали. Вікіпедія жорстко ставиться до авторського права, це має бути ваше дослідження, спостереження. Деякі дослідники проти того, щоб нові медіа вважалися ЗМІ, бо на їхню думку, ті є скоріше платформою для спілкування, ніж інструментом донесення інформації.

Наталія Шульга зазначила, що в середньому кожна людина, витрачає на соціальні медіа близько 5 років свого життя. “Я думаю, що ця цифра применшена і до 2030 року ми побачимо вже іншу цифру, яка зростатиме”, – прогнозує.

– Будь-який блог сьогодні – це власне медіа людини. Інтернет та доступність технологій зробили пасивних медіаспоживачів, активними медіавиробниками. Раніше без доступу до інтернету не можна було розвивати власне медіа та передавати інформацію та думку, якщо ти не входив у певні ЗМІ або видання, – пояснила Наталія Шульга. – Я вважаю, що в наш час прикладом буде початок війни. Всі, напевно, чули, що коли розпочалось повномасштабне вторгнення, українські блогери стали на “інформаційний фронт”, де намагались достукатись до своїх читачів з країни-агресора.

Як ЗМІ, так і медіа можуть бути маніпулятивними, прихованими і не доносити всю правду та факти. Медіаосвіта не розвивається так швидко, як технології. Що ж робити, пояснила лекторка: “Нам потрібні навички аналізу, оцінки та створення інформації, адже саме вони є основою медіаграмотності. Існують різні типи контенту, які можуть інформувати або маніпулювати нами”.

Існують шість типів контенту, якими медіа передають інформацію: 

  • інформування
  • судження
  • пропаганда
  • зв’язки з громадськістю або піар
  • соціальна реклама
  • комерційна реклама

Наприкінці заняття Наталія Шульга поговорила з присутніми про те, на яку тему варто розвивати свій блог у 2022 році, щоб це було актуально та цікаво. Підготувала аркуші, на яких слухачам потрібно було написати асоціації зі своїм “Я”. Наприклад, “Я – художниця”, “Я – кухар”, “Я – мандрівник”, “Я – танцюристка”, “Я – студентка”.

Дівчата, які прийшли на лекцію, написали свої “Я”, із яких потім вибирали найголовніші теми. Далі розбирали, з чого можна почати ведення блогу. Наступного заняття, вже у п’ятницю, 9 вересня, Наталія Шульга підбере варіанти розвитку блогів. Початок – о 16:00, доєднатися можуть всі охочі.

Волонтерка молодіжного центру Наталія Шульга провела лекцію

Лекція була цікавою та пізнавальною

Наталія Шульга підготувала презентацію з теми медіа

Приклад ваших можливих “Я”, стрілками позначені ті, що найближче до вас

Нагадаємо, що 8 вересня у Переяславі проведуть ще кілька цікавих заходів. Про них детальніше дізнавайтесь за посиланням.

Оксана Симоненко

Нагору