ЖИТТЯ

Контрнаступ триває, росіяни втікають з окупованих територій: що позитивного було цього тижня

Українці використовують західне озброєння дуже ефективно, а росіяни почали вивозити свої сім’ї до росії з окупованих територій. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

У звільненому Ізюмі підняли прапор України

14 вересня у звільненому українськими десантниками Ізюмі підняли прапор України. В урочистостях взяли участь Президент України Володимир Зеленський та заступниця Міністра оборони Ганна Маляр. Також були присутні представники ЗСУ та інших силових підрозділів, які 10 вересня звільнили місто від рашистських окупантів.

Президент України подякував воїнам за звільнені українські землі та в урочистій обстановці підняли український стяг над міською радою! Ізюм – це Україна!

Українці використовують західне озброєння дуже ефективно у контрнаступі – Пентагон

Міністерство оборони США вважає, що контрнаступ українських військових свідчить про вміння використовувати західні зразки сучасних озброєнь. США готові допомагати озброєнням в залежності від розвитку подій на місцях. Про це сказав на брифінгу в Міноборони США речник відомства генерал Патрік Райдер.

“Ми ведемо постійний діалог, щоб визначити потреби наших українських партнерів – в залежності від розвитку подій на місцях. І як ми побачили, про що свідчить цей контрнаступ, вони використовують наявне озброєння дуже ефективно, щоб змінити динаміку на полі бою”, – сказав представник Пентагону.

На запитання щодо термінів постачання ЗСУ нових видів озброєнь, зокрема, протиповітряних систем NASAMS, Райдер відповів, що Пентагон працює з виробниками цих систем, щоб забезпечити їх для України.

Росіяни почали вивозити свої сім’ї до росії з окупованих територій – Подоляк

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що російські окупанти починають розуміти контури майбутнього. Вони почали вивозити свої сім’ї до росії з окупованих територій. Це супроводжує масовий продаж нерухомості та іншого майна.

“Ключові представники окупаційних адміністрацій півдня України та Криму терміново евакуювали свої сім’ї до росії. Супроводжує це масовий продаж нерухомості та іншого майна. Окупанти починають розуміти контури майбутнього “переговорного процесу” – пошук адвокатів для захисту в судах”, – зазначив Подоляк.

В Маріуполі почалися перші масові протести жителів

Маріупольці продовжують сидіти без води та електрики. У місті наростає невдоволення, адже окупанти не поспішають виконувати обіцянки, а зима і холод настануть скоро. Через це в Маріуполі уже почалися перші протести.

Маріупольська міська рада повідомила, що жителі будинків по проспекту Перемоги, 72, 74, 76 зібралися біля будівлі “Азовжитлокомплекс”. За їхніми словами, у будинках вже третій місяць немає води та світла. Люди виживають. Адміністрація ж не дає жодних відповідей про причини.

Про протести повідомляють навіть самі днрівські пабліки. Люди прийшли вимагати дій від так званої влади та комунальних служб. Останні відмовляються ремонтувати порив на вулиці та розбиту підстанцію. Така “турбота” з боку окупантів.

Люди з інших районів також обурюються відсутністю елементарних умов для життя. Окупанти відновили жеки, які бездіють. “Для чого ця контора?”, “Ми як печерні люди без води та світла третій місяць”, – кажуть незадоволені маріупольці.

Україна стане частиною зони роумінгу ЄС

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про плани ввести українських операторів до вільної зони роумінгу ЄС. Це дасть можливість здійснювати дзвінки в Європу без додаткових плат.

Голова Єврокомісії повідомила про це під час свого щорічного звернення “Про становище Союзу” в Європарламенті. “Ми введемо Україну в нашу європейську вільну зону роумінгу. Настав час це зробити”, – заявила вона.

Після Ради асоціації Україна-ЄС в Євросоюзі повідомили про свої зобов’язання з цього питання. Планується в найближчий час вивчити можливості довгострокової домовленості про скасування плати за роумінг між ЄС та Україною.

Нагадаємо, що на Херсонщині окупанти змушують місцевих займатися обладнанням позицій. Зведення Генштабу ЗСУ станом на 18 вересня ви можете прочитати тут.

Нагору