ЖИТТЯ

Україна йде у НАТО та звільняє свої території: що позитивного було цього тижня

Байден підписав закон про допомогу Україні, а “народний супутник” працює ефективно. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку: заява Зеленського

Україна подає заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу в прискореному порядку. Це визначальний крок для нашої країни. Таке рішення ухвалили за підсумками засідання РНБО. Про це йдеться у зверненні президента України Володимира Зеленського. Він сказав, що всі бачать, хто загрожує нам та готовий убивати й калічити. Хто не зупиняється перед будь-якою дикістю, тільки б розширити свою зону контролю.

“24 лютого перший повномасштабний удар був завданий по Україні. Перший. росія не зупинилась би на наших кордонах, якби ми її не зупинили. Інші держави були б під ударом. Країни Балтії, Польща, Молдова та Грузія, Казахстан…”, – сказав Зеленський.

Він запевнив, що уся територія нашої держави буде звільнена від ворога. За його словами, росія пів року тому претендувала на підкорення різних народів Європи та Азії.

“Ця злочинна амбіція ламається в Україні. Вона була зламана під Києвом і Черніговом. На “Азовсталі”. На Сумщині й на Харківщині. На Зміїному. Вона буде зламана на Донбасі й на півдні України, коли ми звільнимо їх. Обов’язково – у вільному українському Криму”, – акцентував президент.

“Ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо, допомагаємо, захищаємо один одного. Це і є Альянс. Де-факто. Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти”, – йдеться у заяві Зеленського.

Лиман знову під українським стягом

Український прапор уже в Лимані Донецької області. Про це стало відомо із заяви Володимира Зеленського. Він  запевнив, що за цей час українського прапора на Донбасі стало більше, а за тиждень стане ще більше.

“Український прапор уже в Лимані. Там ще тривають бойові дії. Але там вже немає і сліду від якогось псевдореферендуму”, – додав президент.

За його словами, Україна поверне своє. І на сході, і на півдні. І те, що пробували анексувати зараз, і Крим, який також є анексованим із 2014 року. Також Президент України Володимир Зеленський звернувся до російської влади з попередженням, що кожен в рф може зробити винним у провалах на фронті, якщо вони не вирішать проблему з президентом путіним.

Байден підписав закон про $12,3 млрд допомоги Україні

Президент США Джо Байден підписав закон про тимчасове державне фінансування, який дозволяє уникнути призупинення роботи державних установ і передбачає виділення 12,3 мільярда доларів допомоги Україні. Про це повідомили на сайт Білого дому.

У повідомленні вказано, що закон передбачає асигнування федеральним відомствам на 2023 фінансовий рік (починається 1 жовтня) до 16 грудня 2022 року для продовження проєктів та діяльності федерального уряду, а також включає додаткові асигнування для реагування на ситуацію в Україні.

Допомога, зокрема, включає:

  • $3 млрд на надання військової допомоги, включаючи навчання, обладнання, озброєння та логістичну підтримку;
  • $1,5 млрд на поповнення запасів американського обладнання, наданого Україні або іноземним країнам, які надали підтримку;
  • $2,8 млрд на продовження військової, розвідувальної та іншої оборонної підтримки;
  • додаткові $35 млн на фінансування реагування на “потенційні ядерні та радіологічні інциденти” в Україні, а також на запобігання крадіжкам цих матеріалів.

Як працює “народний супутник”, куплений фондом Притули: перші результати

Народний супутник ICEYE працює і вже дає результати на полі бою. Наші військові зафіксували понад 60 одиниць техніки, яку ворог марно намагався замаскувати. Таким чином окупанти за два дні втратили бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проєкт з супутниками. Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков. За його словами, один супутник повністю працює на потреби нашої оборони, ще майже два десятки залучаються, коли є необхідність.

Бойові бригади ЗСУ вже отримують дані з супутників ICEYE. Знімки розшифровують та опрацьовують фахівці воєнної розвідки Міноборони, які пройшли відповідне навчання.

“Зі зрозумілих причин не можу розкрити усіх подробиць, але тільки уявіть: за перші два дні роботи супутника знайшли понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами. Її зафіксували тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників. Натомість координати “схованого” оперативно передали, щоб нанести вогневе ураження. Зокрема, у районі населених пунктів Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також біля Новоселівки на Донеччині”, – зазначив Резніков.

Хто з українців увійшов до рейтингу журналу Time

До рейтингу журналу Time100 Next людей, які “змінюють майбутнє світу”, увійшли й представники України: два міністри – Михайло Федоров та Олександр Кубраков – та математикиня Марина В’язовська. Переможців рейтингу визначили за п’ятьма категоріями: “Митці”, “Феномени”, “Новатори”, “Лідери”, “Адвокати”. Їх відбирали журналісти на основі репортажів. Рейтинг публікують щороку.

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України, увійшов до списку “Новатори”. Марина В’язовська, українська математикиня, увійшла до списку “Новатори”. Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України, увійшов до списку “Лідери”.

Нагадаємо, що президент України скасував осінній призов на строкову військову службу. Деталі дізнавайтесь тут.

Нагору