ЖИТТЯ

У Переяславі вишили сорочки для закоханої пари захисників України

У Переяславі презентували особливі сорочки. Їх вишили спеціально для захисників на фронт.

Сьогодні, 4 жовтня, у Переяславі в приміщенні фондів НІЕЗ “Переяслав” презентували переяславські сорочки, які вишивали протягом вересня. Їх передадуть закоханій парі захисників України, у яких скоро буде вінчання. Також на заході представили давню сорочку, з якої брали за приклад орнамент. Про це повідомляє Інформатор.

Завідувачка меморіального музею Григорія Сковороди Тетяна Радіоненко розповіла, що у травні цього року, в День вишиванки, працівниці НІЕЗ “Переяслав” організували Всеукраїнський вишивальний проєкт під назвою “Переяславська сорочка”:

– Цей проєкт ми приурочили до 100-ї річниці від дня народження Михайла Сікорського, основоположника музейної справи на Переяславщині. Мета проєкту – зберегти та відродити традиції давньої вишивки і зробити її доступною для всіх охочих. На безкоштовних заняттях ми показуємо давні види швів, орнаменти та розповідаємо про традиції крою і зшивання. Провели вже понад 12 занять. Переважно їх відвідують переяславки, але приїздять і жіночки із Мирного та Рогозова. Тож ми не могли залишатись осторонь та долучились до Всеукраїнського проєкту “Сорочка для захисника”.

Організатором цього проєкту є майстриня із Черкас Оксана Поступак. Тетяна Радіоненко зазначила, що для проєкту шиють бойові сорочки, які одягають на тіло під амуніцію. Для орнаменту переяславські майстрині обрали як приклад сорочку кінця ХІХ-початку ХХ століття.

– Це сорочка із села Дем’янці, вишита брокарівською вишивкою, тобто в червоно-чорних тонах. У проєкті “Сорочка для захисника” є певні правила, а саме те, що вишивати треба на міцній конопляній тканині та певними кольорами ниток. Ми вишили на сорочках темно-синіми кольорами та вишневим. Людей, яким ми передамо сорочки, Оксана Поступак знайшла через волонтерів. Це – закохана пара захисників Олега та Яни, у яких скоро буде вінчання. Сподіваємось, що воно відбудеться в подарованих сорочках, – сказала Тетяна Радіоненко.

Хто бажає долучитись до проєкту “Сорочка для захисника”, може звернутись прямо до Тетяни Радіоненко.

У Переяславі відбулась презентація переяславських сорочок

Сорочки передадуть захисникам на фронт

Орнамент для виконання взяли із давньої сорочки

Такі обереги виготовляють переяславські майстрині щочетверга

Валентина Білоусько та Тетяна Радіоненко

Тетяна Радіоненко розповіла про проєкт

Нагадаємо, що 3 жовтня у Переяслав в притулок для собак завітав благодійний фонд “Щаслива лапа”. Відеосюжет ви можете побачити тут. 

Оксана Симоненко

Фото: Валентин Шеремет

Нагору