ЖИТТЯ

Улюблені місця Переяславщини: Микола Богатир вважає оглядовий майданчик у Циблях магнетичним

Жителі Переяславщини розповідають про свої улюблені місця. Що радить відвідати Микола Богатир?

Інформатор започатковує чергову нову рубрику “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі міста та сіл колишнього району розповідатимуть про місця, які їм подобаються найбільше. Це можуть бути і туристичні об’єкти, і невідомі місцини, і навіть будь-які заклади. А розпочинаємо з розповіді відомого на Переяславщині активіста та краєзнавця Миколи Богатиря. Він передусім радить відвідати оглядовий майданчик у Циблях (Циблівська ТГ).

Як дістатися? Звертайте із траси Бориспіль-Дніпро у Циблі і їдьте головною дорогою села до крайнього об’єкту. Там і буде праворуч оглядовий майданчик.

Чим це місце особливе? Воно якимось чином магнетичне. Там дуже велика оглядовість – можна побачити дим від Трипільської ТЕС в Українці і водночас місто Канів. Тобто з одного місця видно і Черкаську область, і Обухівщину. Плюс Трахтемирівські гори, які описував Шевченко, мальовничий захід сонця… Та навіть без заходу там багато цікавого.

Коли відкрив це місце? Я багато разів там бував і з краєзнавчими цілями, і задля проведення екскурсій, і просто так. Тому важко згадати, коли це трапилось вперше. Але не відразу ми це визначили оглядовим майданчиком. Пізніше вже почали розкручувати його як туристичний об’єкт. Була і з мого боку праця у цьому напрямку. Особливо, коли у 2017 році ми включили Циблі в “Неймовірні села України”, запрошували журналістів, показували, розказували.

Особлива згадка. Пам’ятаю, як вперше провели “Дніпро Ревучий” (традиційний спортивно-просвітницький захід, який організовує Микола Богатир – ред.), мої друзі, які брали в ньому участь, разом зі мною заночували в наметах прямо на оглядовому. Вони цілу ніч не спали, милувались зорепадом. А наступного дня подолали 6-кілометровий заплив без особливої попередньої підготовки. Казали: “Не знаємо навіть, звідки в нас ті сили взялися. Яке ж то особливе місце сили!”. І після того я звернув на нього увагу ще більше. Бувало, що й сам брав намет і посеред зими міг заночувати там.

Ще кілька рекомендацій. Куряче горло (між “Нібулоном” та Циблями), схили біля музею просто неба у Переяславі.

Нещодавно ми розповідали про Остапа Сіпа, який побував на понад двохсот стадіонах України та світу. Чим йому сподобалась арена у Переяславі, читайте тут.

Віталій Усик

Фото надав Микола Богатир

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору