ЖИТТЯ

Відпочинок у Львові 2022: як можна витратитися у місті з “голодним повітрям”

Скільки коштує відпочинок на вихідних у Львові. Днями там побувала журналістка Інформатора і все дізналася.

Три доби – із 1 до 3 жовтня – журналістка Інформатора провела у легендарному місті Львів. Окрім екскурсії побувала в багатьох автентичних кафе, оздоблених храмах, соборах та навіть у квест-кімнаті. Скільки все це коштує та які враження, читайте далі.

ДОРОГА. Їхали потягом із Києва, дорога тривала 9 годин (551 кілометр). Квиток в купе до Львова коштував 350 гривень, назад – 650. Квитки додому ми купили відразу, щоб приїхати вчасно і встигнути у справах, а от вперед ми вирішили зекономити, взяли за чотири дні до відправлення додаткові – дочекались, коли підкріплять ще один вагон і з’являться вдвічі дешевші квитки. Оскільки ми їхали втрьох, то в купе було максимально комфортно.

ЖИТЛО. Ми жили у знайомої, тому про вартість оренди житла у Львові говорити важко. Наприклад, торік, коли відвідали місто на Різдво, то за три доби оренди нової квартири в центрі заплатили 4 тисячі гривень.

Жили у районі новобудівель. З транспорту майже завжди користувались таксі: 20 хвилин від центру, 15 – від вокзалу. Автобусом до центру їхати хвилин 40. Вартість проїзду в автобусі 15 гривень.

Оглядовий майданчик

ХАРЧУВАННЯ. Харчувались ми завжди в закладах. У Львові їх купа, всі різні, цікаві та з оригінальною подачею. Там не зустрінеш “звичайної кафешки”, всі зі своїми фішками та особливою атмосферою. У центрі немає такого “Якщо центр, то дорого”. Звичайно, є місця, де трохи дорожче, але є й із доступними цінами. До прикладу, у “Львівських Пляцках” ситний обід обійдеться вам у 250 гривень (штрудель солодкий, штрудель солоний та какао). А от вечеря в “Grand Cafe Leopolis” (красивий ресторан з власною пекарнею та неймовірно красивим дизайном), що теж на Площі Ринок, обійдеться в 400-450 гривень. Ми замовляли одну з популярних страв закладу “М’ясну вежу” – це гострий суп з м’яса, шматочків грибів, овочів, гострого перцю, на додачу шматок хліба з намазкою та зеленню. Це все подається на триповерховому підносі з вогнем внизу, який підігріває страву. Також замовляли коктейль та десерт.

Ми жартували, що у Львові “голодне повітря”, тому постійно хочеться щось з’їсти. Тому їли дуже багато, за три дні побували в багатьох місцях. Довго шукати не доводилось, адже на кожному кроці є заклади, і в 90% випадках це смачна кухня з +/- однаковим чеком. Рекомендую заглянути в грузинський ресторан “Чураско”, на смачні наливки в “Гасову Лямпу”, на фірмове львівське пиво в “Театр Пива” і обов’язково в “Реберню під Арсеналом” на смачні реберця.

Смачні вуличні наливки

“Львівські Пляцки”

Реберня

“Гасова Лямпа”

ДОЗВІЛЛЯ. Всі ми знаємо, що Львів надзвичайно красиве та загадкове місто з великою історією. Якщо ви хочете більше дізнатись про минулі часи Львова, то обов’язково візьміть будь-яку історичну екскурсію. Тут я вже втретє, тому бувала на екскурсіях, вартість – від 100 до 300 гривень в залежності від маршруту. Цього разу ми взяли тільки одну – “Загадковий Львів”. Нас возили на маленькому паровозику містом, а гід розповідав про кожну історичну споруду або місце, яке ми минали. Вартість – 150 гривень за одну людину.

Рекомендую сходити на Личаківське кладовище. Насправді дуже красиве місце , де поховані видатні люди різних епох – письменники, артисти, вчені, музиканти, політичні діячі і багато інших. Також кожен турист має піднятися на славнозвісну ратушу, аби побачити красу міста з висоти пташиного польоту.

Були і на місцевому Вернісажі, там майстри та майстрині пропонують свої товари. Переважно це ручні роботи (сумки, картини, вишивка, прикраси) та сувеніри. Я придбала собі патріотичний чокер за 50 гривень та каблучку за 100.

Та скільки б разів я не була у Львові, завжди заходжу в храми, собори та церкви – це одна з головних візитівок міста. Всі вони різні, по-особливому красиві, вишукано оздоблені, з власними багаторічними історіями. Іноді заходиш, і перехоплює подих від того, яку красу могли створити люди. Рекомендую відвідати всі! Особливо Домініканський собор, Собор святого Юра, Храм святих Ольги та Єлизавети та Латинський кафедральний собор. Вхід всюди вільний.

Домініканський Собор

Латинський кафедральний Собор

Затишні вулички Львова

ПІДСУМКИ. Протягом триденного відпочинку я витратила 5500 тисяч гривень. Оскільки ми їли по 4-5 разів на день і ні в чому собі не відмовляли, то сума виправдана. Плюс – купували різні сувеніри і солодощі. Звісно, можна й економніше, але я так не вмію.

У Львові обов’язково потрібно побувати хоча б один раз в житті. Особливо якщо вам хочеться цікавого, атмосферного та смачного відпочинку. Схожого міста в Україні ви не знайдете і в цьому вся його краса.

А для наших підписників на Patreon ми підготували приємний бонус – атмосферний влог із поїздки. Обирайте рівень підписки “Ти маєш знати більше” або “Інформатор – це ми” й насолоджуйся ексклюзивним контентом.

Мандруємо з подругами

Наприкінці минулого року журналісти Інформатора побували в Чернівцях. Чим їм сподобалось та не сподобалось місто, читайте за посиланням.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору