Переяслав Перейти на сайт

Кримський міст підірвали – найпозитивніша новина тижня: все, що відомо зараз

У Криму спалахнула залізнична гілка Керченського мосту, рух ним на деякий час перекрили. Це стало найпозитивнішою новиною для українців.

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає. Цього разу зупинимось на одній, але масштабній, – пожежі на мосту в Криму.

Кримський міст підірвали

У тимчасово окупованому Криму в суботу, 8 жовтня, близько 7-ї ранку спалахнула пожежа на залізничній гілці Керченського мосту. За версіями росзмі, там здетонувала вибухівка у вантажному автомобілі, а потім зайнялася цистерна з паливом на товарному поїзді. Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк зазначив, що, на його думку, все вказує на те, що до цього причетні російські спецслужби.

У перші години після пожежі рашисти перекрили рух автомобільними та залізничними шляхами через обвал частини мосту. На місці працювали екстрені служби. Натомість у ЗМІ почали писати, що “влада” Криму вирішила запустити поромну переправу через протоку.

Новина про пожежу на Кримському мосту спричинила справжній ажіотаж в соціальних мережах. Очевидці одразу почали публікувати кадри чергової “бавовни” на півострові. А пізніше оприлюднили і сам момент вибуху на Кримському мосту. “Бавовна” була дуже потужною, за заявами окупантів, в результаті обвалились два автомобільні прольоти.

Навіть попри значні руйнування на Керченському мосту, говорити про те, що окупанти не можуть тепер перекидати військові техніку з росії на півострів зарано. За словами експертів, найбільше постраждало автомобільне полотно порівняно із залізничним. А саме останнім ворог переправляв техніку. На відео і фото видно ушкодження переправи, проте сама конструкція зруйнована не вщент. Пізніше “голова” окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив про відновлення руху для легкових авто та автобусів через міст. Кожну машину будуть ретельно перевіряти. Також додають, що транспорт рухатиметься у реверсному режимі.

Втеча – найкращий варіант для окупантів, – Зеленський у зверненні згадав про «теплий день» в Криму

Після вибуху на Кримському мосту у росіян є лише один найкращий варіант дій – втеча з окупованих територій України. Або ж – добровільно здатися у полон. Про це сказав президент України Володимира Зеленський у  відеозверненнні до українців 8 жовтня. Зокрема він згадав, яким “теплим” був цей день у Криму.

“Сьогодні на території нашої держави був непоганий і більшою мірою сонячний день. На значній території близько 20 градусів тепла і сонце, на жаль, в Криму було хмарно, хоча і теж тепло. Але якими б не були хмари, українці знають, що робити і знають, що наше майбутнє сонячне. Це майбутнє без окупантів на всій нашій території, зокрема і в Криму. Якщо окупанти втечуть, поки мають таку можливість, це буде найкращий варіант для них”, – заявив президент.

Зеленський додав, що якщо окупантів змушують залишитись на захопленій території, то будь-який окупант може здатись у полон. Також Зеленський заявив, що будь-яких інших варіантів, щоб окупанти могли на них сподіватися, не залишать.

Кремль перекладає провину за вибух Кримського мосту на Міноборони РФ, щоб відбілити Путіна, – ISW

Кремль, ймовірно, продовжує виставляти Міністерство оборони Росії цапом відбувайлом за вибух на Керченському мосту та інші невдачі російської армії, щоб зняти провину з Путіна. Так вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що Міноборони РФ не зробило офіційної заяви щодо вибуху. Деякі націоналісти заявили, що Путін та його найближче оточення не змогли негайно відреагувати на напад на “символічний” міст, вперше висловивши пряму критику на адресу президента.

Один з військових блогерів попередив, що якщо Путін не зробить дій у відповідь, це “буде прийнято за слабкість самого президента”. Інші критикували мовчання заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва з приводу вибуху з огляду на те, що Медведєв зробив кілька заяв, у яких будь-які обстріли Керченського мосту визначалися як порушення російських “червоних ліній”.

“Укрпошта” випустить марку з Кримським мостом

З нагоди свята “Укрпошта” випустить нову марку з Кримським мостом. Точніше, з тим, що від нього залишиться після пожежі. Як розповів гендиректор “Укрпошти” Ігор Смілянський, готували марку давно разом з художником Юрієм Шаповалом. Точну дату випуску повідомлять пізніше. Номінал марки — М (бо міст), вартість — 18 гривень, тираж — 7 мільйонів.

“Там і пральна машинка, і ворожа техніка, і наручники, які Крим розриває з росією. Доброго дня не бажатиму, бо він і так прекрасний. Кримський міст – ВСЬО”, – написав Смілянський.

Трішки про Кримський міст

Цей міст також називають Керченським або мостом через Керченську протоку. Він складається з двох розташованих поруч мостів – залізничного й автомобільного, які сполучають Керченський і Таманський півострови.

Обговорення створення переправи йшло з 2008 року між прем’єр-міністрами росії та України. 17 грудня 2013 в Москві підписали угоду між Урядом РФ і Кабміном України про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку. Після початку російської окупації Криму переговори припинилися.

Створення моста рф почала у 2014 році. Автомобільну частину відкрили у 2018 році, через рік запрацювало залізничне сполучення. ЄС назвав відкриття мосту кроком до примусової інтеграції Росією незаконно анексованого Криму.

Кримський міст – важлива артерія, яка допомагає постачати російську армію на півдні України. По ньому РФ перекидає на окупований у 2014 році півострів техніку, боєприпаси та живу силу. Знищення Кримського мосту відкриває перед ЗСУ перспективу звільнення півострова.

Нагадаємо, що із 7 жовтня в Україні заборонили музику в громадському транспорті. Деталі читайте за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.