ЖИТТЯ

Вибухи в окупованому Севастополі та повернення полонених: що позитивного було цього тижня

У тимчасово окупованому Севастополі вибухи, а гурт Kalush Orchestra побував в гостях у Арнольда Шварценеггера. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

У тимчасово окупованому Севастополі – вибухи: що відомо

У суботу, 29 жовтня, у тимчасово окупованому Севастополі пролунали вибухи. Окупанти перекрили бухту, за даними ЗМІ, там знищено не менше трьох кораблів-носіїв ракет “Калібр”. Росіяни максимально намагаються приховати свій провал. Серед знищених кораблів є новий флагман “Адмірал Макаров”.

“Для нас дуже важливо, що на потоплених кораблях були високоточні ракети Калібр. Це означає, що інтенсивність обстрілу українських міст цим типом боєприпасів знизиться. З іншого боку, росія продовжить використовувати неточні ракети типу Х101, які не менш руйнівні. За нашими даними, трапився “френдліфаєр”, і в росії дуже не хочуть, щоб про це дізналися. У районі інциденту у людей забирають телефони і мало не стріляють, щоб у мережу не потрапили фото та відео”, – пише “Украина Сейчас”

Військові ТГ-канали рф повідомляють подробиці попадання по кораблях Чорноморського флоту росії. Вони пишуть, що в результаті атаки дронами пошкоджена радіолокаційна система фрегата “Адмірал Макаров”, а також є “дырка в минном тральщике”.

Міноборони росії підтвердило вибухи в Севастополі. Там говорять, що:

  • була атака на кораблі чорноморського флоту;
  • за їхніми словами, залучили 9 безпілотників та сім автономних морських безпілотних апаратів;
  • підтвердили пошкодження морського тральщика “Іван Голубець”, називали їх незначними;
  • звинуватили у підготовці атаки та навчанні українських військовослужбовців британських фахівців.

Україна повернула з полону ще пів сотні наших захисників

29 жовтня Україна та росія провели черговий обмін полоненими. Вдалося звільнити ще 52 наших військових. Серед них – 10 бійців Нацгвардії, 2 “Азов”, 8 прикордонників, 18 воїнів з ВМС, 9 бійців тероборони, 3 воїни ЗСУ та 2 цивільних. Про це повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. За його словами, серед звільнених є офіцери, медики, сержанти та солдати.

“Додому повертаються захисники “Азовсталі”, оборонці Маріуполя та люди, які рятували життя. Нам вдалося обміняти начальника хірургічного відділення військового шпиталю Маріуполя, який був на “Азовсталі” і молодого військового хірурга 65-го військового мобільного шпиталю. Ми повертаємо морпіха, дружина якого нещодавно вийшла з полону, та добровольця з Маріуполя із символічним прізвищем “Москва”, а ще моряка з острова Зміїний. Також будуть вдома деякі військові, взяті в полон у Чорнобильській зоні”, – розповів Єрмак.

Українські сапери отримали найефективнішу машину для розмінування Armtac 400

Українські сапери отримали найбільшу та найефективнішу машину для розмінування Armtac 400 вартістю понад 18 млн грн. Вона вже виконує завдання в Харківській області. Це стало можливим завдяки донатам через UNITED24. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“З Armtac 400 сапери будуть захищенішими. Адже він має дистанційне керування на відстані до 800 м. Це гарантує оператору безпеку. Також керувати машиною можна вручну – всередині броньованої та звукоізольованої кабіни”, – розповів він.

За словами міністра, Armtac 400 може зачищати понад 2 400 кв. м території на годину, знешкоджуючи вибухонебезпечні залишки на глибині 55 см. А потужна конструкція захищає машину від протитанкових мін вагою до 10 кг.

Гурт Kalush Orchestra побував в гостях у Арнольда Шварценеггера

Учасники українського гурту Kalush Orchestra під час туру у США зустрілися з голлівудським актором Арнольдом Шварценеггером. Він запросив їх до себе додому в Лос-Анджелесі. Гурт подарував актору фірмову рожеву панаму.

“Це було фантастично зустріти Kalush Orchestra, тріумфаторів Євробачення від України. Ви надихаєте мене”, – написав Шварценеггер в Twitter.

Лідер гурту Олег Псюк розповів, що Шварценеггер запросив їх у гості, щоб поговорити про війну в Україні. Вони подякували йому за підтримку та наголосили, наскільки важлива вона для українського народу.

“Вчора залетіли в гості до Арнольда Шварценеггера. Він запросив нас до себе додому та вийшов зустрічати з великим домашнім ослом. Ви знаєте, Арнольд активно підтримує українців з перших днів війни, за що ми йому дуже вдячні. Віримо, що закордонна підтримка буде тільки посилюватися. Приємно було зустрітись з такою легендою”, – написав Псюк в Instagram.

“Ви не знаєте, що таке війна”. Кіра Найтлі озвучила щоденник 12-річної дівчинки з Харкова

Британська акторка Кіра Найтлі озвучила щоденник 12-річної дівчинки Єви з Харкова “Ви не знаєте, що таке війна”.

Єва Скалецька виїхала з Харкова на початку війни. Зараз вона разом зі своєю бабусею перебуває у ірландському Дубліні. У своєму щоденнику дівчинка розповіла про перші 12 днів війни, які змінили її життя. Вранці 24 лютого Єва прокинулася від звуків вибухів та зрозуміла, що в Україні розпочалася війна. Щоб врятуватися, дівчинка разом із рідними ховалася у підвалі, де й почала вести свій щоденник війни.

Його опублікувало видавництво Bloomsbury, а сам щоденник під назвою You Don’t Know What War Is озвучила британська акторка – 37-річна Кіра Найтлі. Таким чином записи Єви стали ще й аудіокнигою. Щоденник порівнюють із щоденником Анни Франк за його потужне розуміння того, на що схожа війна очима дитини.

“Ви не знаєте, що таке війна” справив на мене величезний вплив. Це неймовірно важлива історія, яка водночас сильна та глибоко зворушлива. Для мене велика честь бути частиною цієї публікації, яка розповідає незвичайну історію натхнення та хоробрості Єви”, – розповіла Найтлі.

Нагадаємо, що в Україні під час воєнного стану заборонили відключати комунальні послуги через борги. Деталі дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору