ЖИТТЯ

Від рушників та картин до балаклав та оберегів: мастрині із Переяслава переформатували роботу під час війни

У Переяславі діє творча спілка майстрів “Мистецтво життя”. Чим зараз займаються майстрині?

Творча спілка майстрів Переяславщини “Мистецтво життя” існує з 2014 року. Відтак вже восьмий рік місцеві майстрині збираються на вихідних у маленькому приміщенні на вулиці Гімназійній, 37 у Переяславі, щоб творити. Займаються різними роботами, переважно все ж таки – вишиванням. Детальніше розповість Інформатор.

У творчому просторі спілки безліч цікавих та красивих робіт: вишиті рушники, подушки, писанки, в’язані речі, картини. До кожного витвору жінки ставляться турботливо та з пошаною, знають всі деталі роботи. У колективі переважно люди поважного віку (від 50 до 90 років), вони намагаються робити свій внесок у розбудову культурної спадщини Переяслава та в перемогу країни.

З початком повномасштабної війни процес спілки перепрофілювався: майстрині вишивали обереги, шили балаклави, допомагали збирати гроші на тепловізор. Також в’язали речі для тероборони, шили прапори, готували смаколики. Зараз, коли стало холодніше, в’яжуть шкарпетки для військових. “Я ходила в секонд-хенд, купила три в’язані светри, випрала їх, розпустила, і пошила з них теплі шкарпетки”, – ділиться голова творчої спілки Алла Літкова.

У спілки багато різноманітних проєктів, наприклад, нам показали карту Переяславщини, яку вишивали 700 людей. Також проводили великий проєкт “Рушникова доріжка сіл”: у кожному селі громади вишили по одному рушнику, потім їх склали докупи і вийшов 24-метровий рушник єднання. Зараз в розробці картина “Гуляючи Переяславом” – майстрині спочатку фотографували різні місця, потім робили схеми під вишивку хрестиком і вишивали їх.

У 2014 році, коли почалась війна, жінки почали вишивати рушник “Бережи Україну”. З ним виходили на мітинги і брали участь у різноманітних заходах. Зараз у майстринь в процесі виготовлення рушник “Переяслав”, кажуть, що вийдуть з ним на центральну площу в день перемоги.

Згодом вже особисто журналістці Інформатора Алла Літкова розповіла таке:

– Це приміщення для нас не зовсім підходить, тут мало місця. Ми б хотіли, аби всі охочі і чим більше людей долучались до нашого товариства, хочемо проводити виставки та аукціони своїх робіт. Хотіли спробувати зробити виставку у Центру культури та мистецтв, але нам сказали, що все до кінця року зайняте, і там можна робити тільки галереї. Нам би дуже хотілось доступніше приміщення, але поки виділили тільки таке, то ми його і орендуємо уже шість років. Зараз складна ситуація, наші торги припинились, але все одно продовжуємо працювати.

Поліна Палатна у спілці із самого початку її створення. Встигає і вдома лад навести, і присвятити час творчості. “Зараз захворіла, то вишивати так вже не можу, але роблю прихватки. Також беру речі, які вже збираємось викидати, і роблю з них подушки на стільці. Все, що ще можу зробити, те й роблю”, – ділиться жінка.

Нагадаємо, що Інформатор підготував для вас прості поради, як зігрітись, коли вдома холодно. Відео дивіться за посиланням.

Яна Малишко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору