ЖИТТЯ

ЗСУ звільнили Херсон – найпозитивніша новина тижня: все, що відомо зараз

Херсон – це Україна! Цього тижня ми повторювали цю фразу як ніколи часто.

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає. Цього разу зупинимось на одній, але масштабній, – звільненні Херсона.

11 листопада Збройні сили України увійшли в Херсон, який із березня був окупований росіянами. Місцеві жителі виходили на вулиці із прапорами. Мережу заполонили щемливі відео зустрічі місцевих та українських військових. Наших бійців радо зустрічали з обіймами та вдячністю.

«Дякуємо, синочки». В Генштабі показали відео, як на Херсонщині зустрічають ЗСУ

Генеральний штаб ЗСУ показав, як воїнів 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка зустрічали у визволеному Благодатному Херсонської області. Місцеві вітали захисників з українськими прапорами в руках. “Слава Україні! Хлопці, дякуємо, ми вас чекали! Боже, синочки, дякуємо! Смерть ворогам!”, – викрикували радісні жителі.

Володимир Зеленський розповів, як Херсон буде повертатися до нормального життя

“Коли наші сили вийдуть на заплановані рубежі, в Херсоні почнуться стабілізаційні заходи. Як це було всюди. Ми послідовно знешкоджуємо небезпеки. Міни. Окупанти залишили дуже багато мін і вибухівки, зокрема на життєво важливих об’єктах. Зараз, поки розмінування ще не почалось, ми не можемо забезпечити доступ представників ЗМІ до Херсона. Треба розмінувати хоча б базові комунікації. Ми будемо повертати нормальне життя настільки, наскільки це можливо. Відразу за нашими захисниками йдуть поліцейські, сапери, рятувальники, енергетики. Повертається медицина, зв’язок, соціальні послуги. Повертається життя”, – сказав президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні 11 листопада.

Президент також звернувся до російських військових та колаборантів, яких кинули у Херсоні та в інших містах півдня: “Єдиний шанс на порятунок для вас – здатися в український полон. Ми гарантуємо ставлення до вас згідно із законом та міжнародними нормами. Тим російським військовим, хто перевдягнувся в цивільне та десь ховається, я хочу сказати: ви не сховаєтесь. Ми вас знайдемо. Не затягуйте з цим. Добровільно прийти в український полон – це єдиний шлях для всіх окупантів”.

“Це визначна перемога для України”: Білий дім відреагував на звільнення Херсона

У суботу, 12 листопада, радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван відреагував на звільнення Херсона. Він заявив, що відхід росії з українського міста є “визначною перемогою” для Києва. Салліван також наголосив, що підтвердити те, що рф вивела всі свої сили із західного берега річки Дніпро поки не можна.

“Але виглядає так, ніби росіяни справді відступили. І справді схоже на те, що українці щойно здобули надзвичайну перемогу, коли єдиний обласний центр, який росія захопила в цій війні, повернувся під український прапор”, – сказав він журналістам, передає видання Bloomberg.

Укрзалізниця готується до запуску потягів у Херсон

В Укрзалізниці розповіли про підготовку поновлення пасажирського сполучення з Херсоном. Про це в Telegram повідомив голова правління АТ “Укрзалізниця” Олександр Камишін.

“Довгий день. Але ми мали добратись до Херсона. Оцінити пошкодження, скоординуватись з ЗСУ та владою, організувати команду для найскорішого повернення залізничного сполучення до Херсона”, – йдеться у публікації. Необхідно провести розмінування, а також в УЗ обіцяють оперативно відремонтувати пошкоджені колії та розбиті вагони поїздів.

“Вокзал на місці. Люди чекають. Значить, скоро буде поїзд до Херсона”, – зазначає Камишін.

Як росіяни з Херсона втікали: меми та жарти з соцмереж

Новина про звільнення Херсона счинила справжній ажіотаж в соціальних мережах. Українським сегментом інтернету ширились меми про “отрицательное наступление” рашистів.

Вслід за російським воєнним кораблем!

Ну хоча б якась користь від рашистів, будуть замість рибальських сіток)

Переправа в один бік.

“друга армія світу” тікає з Херсона

“Нова пошта” анонсувала відновлення роботи у Херсоні, а “Укрпошта” проінформувала про випуск нових поштових марок, присвячених звільненню міста.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору