ЖИТТЯ

Ще більше зброї від Британії та Banksy в Україні: що позитивного було цього тижня

Міжнародні партнери готові виділити кошти Україні, щоб врятувати енергосистему. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Велика Британія передасть Україні ще більше зброї

Велика Британія передасть Україні більше сотні зенітних гармат, радіолокаційні станції та зимове спецобладнання для військових. Про це повідомив прем’єр Ріші Сунак під час свого візиту в Україну. Він зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським у Києві та обговорив декілька надважливих питань стосовно безпеки не тільки двох країн, а й світу в цілому.

Загалом в цьому році Велика Британія надала військову допомогу на суму понад 3 мільярдів фунтів. Та, як проговорив Сунак, країна буде продовжувати це робити, допоки російські війська не перестануть руйнувати інфраструктуру та не залишать Україну в спокої.

Британія передасть 120 зенітних гармат і РЛС. Це озброєння допоможе у боротьбі з БпЛА. Окрім цього, Лондон направить Києву необхідне обладнання для військових, щоб подолати зиму, а також гуманітарну допомогу у вигляді 16 мільйонів фунтів. Окремо будуть обговоренні питання стосовно допомоги у вигляді навчать для військових, медиків та військових інженерів.

“Сподіваймося, що ми зможемо закінчити цю варварську війну й забезпечити справедливий мир, коли буде верховенство права, мир і повага до суверенітету держави, а ті, хто скоїв воєнні злочини, будуть притягнуті до відповідальності”, – сказав Прем’єр-міністр Великої Британії.

Врятувати енергосистему: міжнародні партнери готові виділити кошти Україні

Міжнародні партнери затвердили програми з допомоги українській енергосистемі. Сума, яку готові виділити, сягає понад 200 млн євро. Частина з необхідного вже прямує в Україну. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу “Поточна ситуація з електроенергією в Україні”.

“Процес затвердження коштів у цьому напрямку продовжуються в багатьох міжнародних партнерів та країнах, включно зі Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком. Усі вони підключились та шукають кошти для того, аби якомога швидше купити необхідне обладнання”, – зазначив директор Центру.

За словами Харченка, наразі Україні вже затвердили програми на суму в понад 200 млн євро. Ба більше, деяке обладнання, яке потрібне для відновлення вітчизняної енергосистеми вже в дорозі. А це неабияк вчасно, оскільки з обладнанням наразі тяжко.

У Херсоні відновили водопостачання

Херсон повертається до нормальних умов життя. На залізничному вокзалі відновили водопостачання. Тож 900 абонентів будуть з водою. Про це повідомив очільник Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич. За його словами, вода також з’явиться у квартирах мешканців будинків, що розташовані поряд із вокзалом.

“На залізничному вокзалі Херсона відновили водопостачання. Вдячний фахівцям “Укрзалізниці” за те, що допомагаєте відновити комунікації в місті. Вода також з’явиться у квартирах мешканців будинків, що розташовані поряд із вокзалом. Водопостачання відновлять 900 абонентам”, – заявив Янушевич.

Зазначимо, що до Херсона повернулися “ПриватБанк” і “Ощадбанк”. Відкрити перший супермаркет “АТБ” у місті планують уже з 20 листопада.

“Голі вбивці”: скульптуру з лукашенком та путіним виставили на аукціон

У Чехії на аукціон виставили скульптури оголених диктаторів – лідерів рф та білорусі. Виручені кошти мають надійти на закупівлю бойового безпілотника для української армії. Стартова ціна за відому інсталяцію – не менше 10 тисяч євро.

Скульптура зображає голого Лукашенка із закривавленою хокейною ключкою в руках. Він сидить на колінах у путіна. Вождь росіян у такому ж оголеному вигляді сидить на “золотому унітазі”, повідомляє Deutsche Welle. В одній руці в нього скривавлена пральна машина, а в іншій – туалетний йоржик. На пузі путіна висить золотий хрест.

За задумом авторки композиції художниці Барбари Зічової з правоохоронної групи “Капутін”, у цьому творі показана вся суть останніх авторитарних режимів Європи, їхня безглузда жорстокість. За словами автора, твір символізує “тоталітарне авторитарне зло в повній оголеності”, передає видання Aktualne.

До сліз. Banksy показав відео своєї подорожі Україною

Всесвітньо відомий вуличний художник Banksy виклав відео з усіма роботами, які він зробив на Київщині. У півторахвилинному ролику митець показав процес створення його малюнків та кадри подорожі Україною.

Щемливе відео з’явилось в Instagram-профілі художника. В якості музичного супроводу він обрав пісню “Червона рута” у виконанні вуличних музиканток. В кінці ролика з’являється текст “In solidarity with the people of Ukraine”, що перекладається як “На знак солідарності з народом України”.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Banksy (@banksy)

Днями Бенксі підтвердив, що створив сім стінописів в Україні, зокрема в районах Київщини, які постраждали від збройної агресії росії, а саме:

  • у Києві на розі Хрещатика, 9 й Алеї Героїв Небесної Сотні та на Великій Житомирській вулиці, 13;
  • в Ірпені на Гостомельському шосе, 15;
  • у Бородянці на Центральній вулиці, 253 і 427;
  • у Гостомелі на Проскурівській, 10;
  • у Горенці на Садовій, 21.

Banksy – це псевдонім, під яким працює англійський андеграундний художник, режисер та активіст. Навколо біографії та справжнього імені артиста точаться суперечки, проте жодна з версій не підтверджена.

Нагадаємо, що 11 листопада ЗСУ звільнили Херсон і це стало найпозитивнішою новиною того тижня. Деталі дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору