ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: а ви знаєте, що зараз триває чемпіонат світу з футболу?

Причин, щоб проігнорувати чемпіонат світу з футболу, вдосталь. Але не виходить.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми зазвичай розповідаємо, як можна провести вільний час, не витрачаючи при цьому зайвих зусиль. Тобто відпочити максимально пасивно – щось подивитись, послухати чи почитати. Але тут може йтися не лише про фільми, серіали та книги. Є ж і таке, що варто дивитись тут і зараз, – скажімо, спортивні змагання. А 20 листопада саме розпочався головний футбольний турнір планети – чемпіонат світу. Як же про нього не поговорити?

Причин проігнорувати цьогорічний чемпіонат світу у мене було дуже багато. По-перше, коли в твоїй країні триває війна, футбол якось відходить на другий план. По-друге, через ракетні атаки росіян по об’єктах енергетики світло часто зникає саме тоді, коли проводять матчі. По-третє, турнір у Катарі просто необхідно ігнорувати, оскільки ця країна отримала його лише через бездонність власних кишень та продажність ФІФА (всесвітня федерація футболу). А ще під час підготовки до проведення турніру на будівництві стадіонів та іншої інфраструктури загинули тисячі працівників через порушення умов безпеки. Звичайно ж, Катар це намагається приховувати, значно зменшуючи число загиблих.

Далі. Яка там вже причина? По-четверте, заради того, щоб у багатенькому Катарі провести чемпіонат світу, його вперше в історії змістили із літа на кінець осень-початок зими. Бо влітку в цій країні така спека, що у футбол грати взагалі неможливо. Для такого максимально традиційного виду спорту, як футбол, це дивина та й годі, а для футболістів – серйозне навантаження. Буквально у розпал сезону їх вирвали з клубних чемпіонатів заради цього турніру. А щоб встигнути зрештою провести календарні змагання, вони кілька місяців грали за безбожним графіком – по два матчі на тиждень. І що мені з цього? А те, що багато футболістів не витримали навантаження і почали зазнавати травм. Тепер чимало зірок на цьому чемпіонаті я не побачу.

По-п’яте, у фінальну частину чемпіонату (тобто у перелік 32 найкращих команд) Україна не потрапила. А щоб це сталося, влітку їй необхідно було перемогти у двох матчах – проти Шотландії та Вельсу. Із першим суперником наші хлопці впорались, а от Вельс виграв 1:0 і потрапив до групи наших друзів США та Англії, а також, м’яко кажучи, недруга Ірану. Зрештою вилетів з турніру вже після групового етапу з останнього місця. Ми б точно краще виступили. Чи не так?

Але ці всі причини перемагає одна – я дуже сильно люблю футбол і не можу дозволити собі пропустити головний турнір, який проводять один раз на чотири роки. Тим паче, який сенс його бойкотувати, якщо транслятори вже придбали права? Катару не стане гірше від того, що в Україні турнір проігнорують. Та ще й у спортивному плані змагання перевершують будь-які очікування.

2 грудня саме завершився груповий етап. Визначились 16 команд, які продовжать боротьбу за кубок вже у плей-оф, де після кожного матчу хтось вилітає. Це супердраматично і неймовірно захоплююче. Матчі у групах – зазвичай просто розігрів перед “справжнім Кубком світу”. Але не цього разу.

Жертвами групового етапу стали кілька потужних збірних. Німеччина, Данія, Бельгія, Уругвай – всі ці команди точно мали би бути щонайменше в 1/8 фіналу, а можливо, й у чвертьфіналі. Хтось із них мав серйозні сподівання на перемогу в турнірі. Але вони вже поїхали додому. Натомість, продовжують змагатись Австралія, Японія, Південня Корея, Марокко. Це – не найфутбольніші країни, але при цьому не можна сказати, що до плей-оф вони потрапили випадково чи то пак незаслужено.

За ними буде дуже цікаво поспостерігати на вирішальному етапі. І попри те, що ці команди вже перемагали так звані великі збірні, у плей-оф точно буде складніше. Бо тут вже не може бути недооцінки від фаворитів. Але й аутсайдерам втрачати нічого, тому вони безумовно віддаватимуть всі сили. Отже, буде дуже весело і напружено. Принаймні, я на це сподіваюсь.

Раптом ви лише після цієї публікації згадали про чемпіонат світу, то я розповім і про найближчі матчі 1/8 фіналу. Вже 3 грудня о 17:00 Нідерланди зустрінуться зі США, а о 21:00 – Аргентина із Австралією. А 4 грудня о 17:00 Франція проекзаменує Польщу, цього ж дня о 21:00 Англія зіграє із Сенегалом.

Фінал чемпіонату світу відбудеться 18 грудня. До слова, я традиційно для себе на великих турнірах вболіваю за Англію. А ще тепер трішки за США та за Польщу – думаю, ви розумієте чому.

Попередній матеріал цієї рубрики шукайте за посиланням. Там наша журналістка розповіла про фільм “Фокус Покус 2”.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору