ЖИТТЯ

“Університет Григорія Сковороди є центром життя у Переяславі”, – президент Володимир Зеленський

Володимир Зеленський відвідав університет Переяслава. Як це було?

Під час робочої поїздки до Київської області 2 грудня президент України Володимир Зеленський узяв участь у культурно-мистецькому форумі “Сковорода 300”, присвяченому річниці від дня народження відомого українського філософа, поета й педагога, що відзначають 3 грудня. Глава держави поспілкувався зі студентами та викладачами Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на сайт Офісу президента.

Також до розмови у форматі відеозв’язку долучилися студенти й викладачі Харківського національного педагогічного університету імені Г. Сковороди та Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Зеленський зазначив, що йому завжди приємно зустрітися з освіченими й розумними людьми, а також подякував студентам і викладачам за таку саму стійкість у цей непростий час, яка була у Григорія Сковороди в його викладацькій діяльності.

Президент наголосив, що Університет Григорія Сковороди є справжнім центром життя у Переяславі. Заклад працював навіть під час складної ситуації на Київщині після початку повномасштабного вторгнення росії та з перших днів агресії надавав допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Про що розповідав Володимир Зеленський (тезово)

За що ми воюємо?

“За що ця російсько-українська війна? За державу, за землю, за сім’ю, за життя. І за право на життя, за свободу, за право вибору. Жити, не заважаючи іншим, але й захищаючи своє життя”.

Боротьба з російською пропагандою

“Є різні заходи, яких наша держава мала вжити із самого початку. Це було складно: був великий вплив росії у нас – і інформаційний, і політичний, і виробничий, і історичний… Є фундаментальні речі. Не може інформаційне поле в Україні контролюватися Росією”, – сказав Володимир Зеленський.

Тому, на його переконання, щоб боротися з інформаційним впливом рф на українське суспільство, РНБО ухвалила рішення про припинення діяльності окремих телеканалів, які фінансувалися з росії. Крім того, на думку президента, потрібно розвивати українські університети та науку, адже це також інформаційна боротьба. Це стосується й духовної сфери у нашій країні.

“Все це дуже правильні, справедливі демократичні кроки, які держава повинна робити, а суспільство – підтримувати. Я думаю, що суспільство це також розуміє”.

Чи варто замінювати радянські символи новими?

Президент висловив думку, що це вже відбувається природним шляхом: “Авжеж треба допомагати цьому й давати можливість, але я не хотів би, щоб був тиск. Мені здається, що Україна міцна тому, що вона дуже вільна щодо свого волевиявлення та ставлення до життя. І тому дискусія має йти знизу… Про це треба говорити, думати з громадськістю, науковцями, які мають бути законодавчі зміни. Але найголовніше – щоб усе це було не шляхом тиску, руйнування, принижень тощо. Сьогодні все суспільство об’єднане й дуже хоче відновлювати все те, що було забуте: і назви, і пам’ятники, і важливі історичні знання, і пам’ять про людей, які були забуті довгі часи завдяки радянській владі”.

 

Нагадаємо, що цього ж дня Володимир Зеленський відвідав і музей Григорія Сковороди в Переяславі. Як це було, дивіться за посиланням.

Фото: сайт ОПУ

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору