ЖИТТЯ

Допомога від США та Жан-Клод Ван Дамм в Ужгороді: що позитивного було цього тижня

Бенксі продасть 50 своїх робіт, щоб фінансово допомогти Україні, а “Нова пошта” побудувала бетонне укриття в Харкові. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

США передасть Україні новий пакет допомоги : що до нього увійде

Сполучені Штати Америки планують передати Україні новий пакет військової допомоги на суму $275 мільйонів. Як повідомляє Reuters, обладнання, яке отримає Україна, допоможе посилити протиповітряну оборону та захиститися від ворожих безпілотників. Водночас джерела видання не повідомили, про яке саме обладнання йдеться.

Про надання нового пакету було оголошено у п’ятницю, 9 грудня. Зазначається, що Пентагон також включить до переліку озброєння ракети для пускових установок високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS, 155-мм боєприпаси, військові машини Humvee та генератори.

Видання наголосило, що представник Ради національної безпеки США відмовився коментувати новий пакет допомоги, оскільки його номенклатура та обсяг будуть відомі лише після підписання відповідного документу американським президентом Джо Байденом.

Бенксі продасть 50 своїх робіт, щоб фінансово допомогти Україні

Всесвітньовідомий англійський художник Бенксі створив 50 малюнків-трафаретів та виставив їх на продаж. Всі отримані гроші він передасть на допомогу Україні. Про це повідомляється на сторінці в Instagram Бенксі та на сайті благодійного фонду Legasy Of War.

На сайті фонду зазначається, що кожну з 50 копій художник підписав та пронумерував. Один покупець може придбати лише один екземпляр за ціною 5000 фунтів стерлінгів (близько 6100 доларів). Кожен екземпляр знаходиться у дерев’яній рамі та унікальний, оскільки подряпини на кожну роботу Бенксі наносив окремо – за допомогою ножа для піци. Реєстрація для покупки робіт буде тривати до 16 грудня. Множинні замовлення та боти будуть дискваліфіковані. Переможців оберуть за допомогою комп’ютера, їм надішлють інформацію про те, як завершити купівлю.

Генеральний директор благодійного фонду Джайлз далі розповів, що на отримані кошти придбають машини швидкої допомоги. Вони потрібні на Донбасі для продовження евакуації інвалідів, літніх людей та постраждалих мирних жителів. Також Україні куплять та відправлять генератори, газові обігрівачі та ліхтарі на сонячних батареях до громад, які переживають сувору зиму без електрики. Також фонд продовжить підтримувати притулки в Києві для жінок та ЛГБТК-спільнот.

“В Україні я бачив, як команда Legacy of War прибула та надала медичну допомогу, обігрівачі, свіжу воду деяким дуже відчайдушним людям у розбомбленій будівлі. Вони також позичили мені одну зі своїх машин швидкої допомоги для роботи, яка виявилася надзвичайно корисною, коли розлючена бабуся побачила, що я малюю на її будинку, і подзвонила в поліцію”, — розповів Бенксі.

Жан-Клод Ван Дамм несподівано приїхав в Ужгород: що відомо про його візит

Голлівудська зірка кіно Жан-Клод Ван Дамм несподівано прибув в Ужгород. Фото із зіркою “Кривавого спорту” опублікував лікар Михайло Єршов, уролог-андролог вищої категорії, який працює у кількох клініках Ужгорода.

Як йдеться в сюжеті ТСН, 62-річний американський актор приїхав до однієї з ужгородських приватних клінік. Однак, про деталі візиту медики розповідати відмовилися. За їхніми словами, сам актор заборонив їм розголошувати будь-які подробиці. Зокрема, подальший маршрут голлівудської зірки – наразі невідомий.

“Нова пошта” побудувала бетонне укриття в Харкові

9-го грудня стало відомо, що “Нова пошта” побудувала в Харкові спеціальне бетонне укриття. Його розташували у Слобідському районі міста. На стінах укриття показане мирне життя Харкова, а всередині можна перечекати повітряну тривогу.

Про це розповіли в Gwara Media. Укриття виготовили з залізобетонного каркаса. Товщина стін конструкції становить 50 сантиметрів, а всередині розташовано 32 місця для сидіння. Усього розташовуватися в укритті можуть приблизно 50 людей.

До укриття під’єднані генератори, а також є доступ до Starlink. Усе зроблено для того, аби громадяни не втрачали зв’язок з оточенням під час перебування всередині. Також передбачене освітлення, розетки для підзарядки, обігрівачі та кулери з водою.

“Пригадуючи обстріл центру Вінниці на початку серпня, я ставив собі питання: а якби в місті були подібні укриття, скільки життів вдалось би врятувати? Адже близько 90% людей гинуть безпосередньо від уламків, а не від влучань боєприпасів. Тому в планах Нової пошти встановити подібні укриття і в інших містах. Ми вже придбали такі для Миколаєва. Наступним буде Херсон”, – заявив регіональний директор “Нової пошти” в Харківській області Олексій Агілов.

Наразі точна дата встановлення нових укриттів не зазначається. Скоріш за все, про них стане відомо згодом. Українські компанії роблять усе, що в їхніх силах, аби забезпечити не тільки свою роботу, але й надати безпечні умови іншим.

В окупованому Криму в казармі згоріли мобілізовані

У тимчасово окупованому Криму 10 грудня спалахнула казарма з мобілізованими росіянами. Пожежа відбулась у селищі міського типу Совєтське неподалік від Ялти. Унаслідок пожежі серед загарбників є загиблі та поранені. Про це повідомляє автор Telegram-каналу “Николаевский Ванек“.

Пожежа спалахнула близько 6 ранку 10 грудня. Там перебували щонайменше кількасот мобілізованих росіян.

“Горить казарма, де розмістили кілька сотень (за деякими даними – кілька тисяч) чмобіків. Є загиблі та поранені. Коли я пишу про погодні аномалії – я не жартую”, – зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, що Пам’ятник Катерині ІІ в Одесі демонтують, а боксер Денис Берінчик виборов титул чемпіона Європи. Інші новини, читайте тут. 

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору