ЖИТТЯ

Перемога Берінчика та рішення про демонтаж пам’ятника Катерині ІІ: що позитивного було цього тижня

Пам’ятник Катерині ІІ в Одесі демонтують, а боксер Денис Берінчик виборов титул чемпіона Європи. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Володимир Зеленський розповів, що буде з УПЦ МП в Україні

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 1 грудня розповів про результати засідання РНБО, на якому вирішували подальшу долю Української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП). Глава держави повідомив, що на засіданні розглянули численні факти звʼязків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором.

За його словами, є п’ять результатів засідання:

“Перше. РНБО доручила Уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій.

Друге. Державній службі з етнополітики та свободи совісті – забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності вжити передбачених законом заходів.

Третє. Забезпечити перевірку наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Четверте. Усім органам, до компетенції яких належать питання у сфері забезпечення національної безпеки, активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України. І застосувати персональні санкції.

І пʼяте. Потребуємо підвищення статусу й посилення можливостей Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави”.

РНБО ввела санкції проти “Паші-Мерседеса” та екснардепа Вадима Новинського

Рада національної безпеки та оборони ввела санкції проти священнослужителів УПЦ Московського патріархату, зокрема намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя), відомого як “Паша-Мерседес”. Також під санкції потрапив колишній нардеп Вадим Новинський.

Відомо, що під санкційні обмеження РНБО, крім Новинського та намісника Лаври митрополита Павла (Лебедя), потрапили ще близько десятка священнослужителів УПЦ МП. Більшість з цих священників з окупованих росією територій.

Одеська міськрада вирішила долю пам’ятника Катерині ІІ

В Одесі нарешті вирішили остаточну долю пам’ятника Катерині II. У середу, 30 листопада, на XVI сесії Одеської міської ради депутати підтримали рішення про демонтаж та перенесення так званого пам’ятника “Засновникам Одеси”. Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

“Чудові новини з Одеси! Одеська міська рада підтримала рішення про демонтаж та перенесення пам’ятника єкатерині. Нарешті! “Русскому міру” не місце в українській Одесі”, – написав депутат.

Україна повернула з полону ще пів сотні захисників. Серед них оборонці Маріуполя та “Азовсталі”

У четвер, 1 грудня, Україна та росія провели черговий великий обмін полоненими. Вдалося звільнити 50 захисників. Серед них — оборонці Маріуполя та “Азовсталі”, а також поранені після боїв на Донецькому, Луганському, Запорізькому напрямках. Триває робота над наступними обмінами.

Як зазначили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, додому повертаються захисники зі Збройних сил України, територіальної оборони, Військово-морських сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби. Серед них 4 офіцери та 46 військовослужбовців з рядового та сержантського складу. Зокрема, з полону звільнені 14 оборонців Маріуполя, зокрема 8 захисників “Азовсталі”.  Більшість з визволених українців має поранення і травми. Деякі з них з ампутованими кінцівками або не мають можливості рухатися.

Вийшов у формі спецпідрозділу Kraken: Денис Берінчик виборов титул чемпіона Європи

Український боксер Денис Берінчик вийшов у ринг перед боєм з Іваном Менді у формі, стилізованій під екіпірування ЗСУ. Так Денис нагадав про війну, яка триває в Україні. Берінчик переміг француза за очками та завоював пояс чемпіона Європи EBU. Судді віддали перемогу одностайним рішенням (117:112, 116:112, 116:112).

Нагадаємо, що зараз триває чемпіонат світу з футболу. Чому його варто було б проігнорувати, але ніяк не вдається, читайте за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору