ЖИТТЯ

Вбивство 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі: суд звільнив з-під варти обвинуваченого Приходька

Івана Приходька, якого обвинувачують у вбивстві 5-річного Кирила Тлявова, звільнили з-під варти. Чому так сталося?

Переяславський міський районний суд 22 грудня звільнив з-під варти Івана Приходька, обвинуваченого у вбивстві 5-річного Кирила Тлявова. Тепер він перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом. Про це повідомило Суспільне, передає Інформатор.

Причиною зміни запобіжного заходу стало рішення Європейського суду з прав людини, який визнав неналежними умови перебування Приходька в СІЗО, а термін перебування в ув’язненні – надмірним. Також ЄСПЛ зобов’язав державу відшкодувати Приходьку понад 9 тисяч євро.

Про зміну запобіжного заходу для Приходька просили прокурори – вперше за майже 3,5 роки. Обвинувачення клопотало про цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета, але через нестачу пристроїв в правоохоронних органах суд обмежився цілодобовим домашнім арештом без браслета. Також Приходька зобов’язали повідомляти суд про зміну місця проживання, здати документи для виїзду за кордон та утримуватися від спілкування з іншими обвинуваченими.

“Оскільки Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, то відповідно до статті 46 конвенції, рішення ЄСПЛ є обов’язковими для виконання. При цьому ЄСПЛ не визнав незаконним саме тримання під вартою. Європейський суд визнає порушенням конвенції подальше утримання Приходька під вартою. Це рішення не може бути оскаржене нами, оскільки в ЄСПЛ немає апеляційної чи касаційної інстанції”, – сказав прокурор Максим Дергачов.

З позовом до ЄСПЛ від імені Приходька звернувся його адвокат Віктор Чевгуз. На рішення адвокат чекав півтора року.
Захисник обвинувачуваного розповів журналістам, що подаватиме апеляцію на рішення Переяславського суду та вимагатиме нічний домашній арешт.

Трьом іншим фігурантам справи суд продовжив запобіжні заходи на два місяці: Дмитро Кривошей та Володимир Петровець залишаться під заставою, а син Петровця – під зобов’язанням матері.

Наступне засідання у справі призначили на 30 січня 2023 року.

Що цьому передувало

31 травня 2019 року в Переяславі співробітники поліції під час відпочинку вживали спиртні напої, а потім почали стріляти по металевих банках та інших предметах. Одна з куль влучила в 5-річного Кирила Тлявова, який у цей час перебував на дитячому майданчику біля будинку. Хлопчик помер у лікарні через три дні.

Арештували трьох підозрюваних: Володимира Петровця, Івана Приходька і Дмитра Кривошею. У грудні 2019 року прокуратура передала справу до суду. ДБР вручило Приходьку підозру у “вбивстві, вчиненому із необережності”. Слідство вважає, що саме він смертельно поранив Кирила. Петровець і Кривошей вийшли під заставу на початку 2020 року.

Нагадаємо, що волонтерка Інна Марченко прямо на сесії поскаржилась на міського голову Переяслава. У чому претензія, дізнавайтесь за посиланням.

Фото (на ньому – Іван Приходько): “Суспільне”

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору