ЖИТТЯ

Приготуйте німецький різдвяний штолен за рецептом Клопотенка

Штолен або різдвяний кекс – традиційна різдвяна німецька випічка. В останні роки вона стала популярна і в Україні. Ароматна, насичена сухофруктами та прянощами різдвяна випічка будь-кому створить святковий настрій та змусить повірити у дива. Відомий шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко поділився своїм рецептом штолена – без дріжджів. Інформатор дізнався цей рецепт на YouTube-каналі Клопотенка.

“У класичному рецепті тісто роблять на дріжджах та випікають мінімум за тиждень до свята. Потім залишають чекати Різдва. За цей час випічка приймає потрібну м’яку текстуру. У сучасному темпі життя не завжди є можливість щось зробити заздалегідь. Якщо ви трішки не розрахували з часом і вам штолен потрібен “на сьогодні”, скористайтеся нашим спрощеним рецептом, щоб було менше мороки й ви могли швидше насолодитися смаком та налаштуватися на святковий настрій”, – пише Клопотенко.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 300 г борошна
  • 50 г смаженого мигдалю
  • 150 г 9% кисломолочного сиру
  • 50 г цукатів
  • 50 г родзинок
  • 50 г в’яленої вишні
  • 1 яйце
  • 150 г цукру
  • 100 г вершкового масла 82,5%
  • 100 мл коньяку, рому чи віскі
  • 1 апельсин
  • ½ ч. л. меленого кардамону
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • дрібка солі

Для сиропу:

  • 100 грамів цукрової пудри (і додатково 1 ст. л. для посипання)
  • 150 мл води
  • 3 зірочки бодяну

Приготування: 

  1. Дістаньте з холодильника вершкове масло заздалегідь, щоб воно стало кімнатної температури. Перетріть через дрібне сито кисломолочний сир. В миску викладіть цукати, родзинки та в’ялену вишню. Залийте коньяком чи ромом та дайте настоятися 20 хвилин. Потім увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Перебийте смажений мигдаль до борошна у блендері чи кавомолці.
  2. Зробіть тісто. В мисці змішайте борошно, цукор, цукрову пудру, мелений кардамон, розпушувач та ванільний цукор. Перемішайте ложкою. Додайте яйце, кисломолочний сир, розм’якшене вершкове масло та сік половини апельсина.
  3. Злийте з цукатів зайву рідину і додайте їх до тіста. Добре вимісіть його, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.
  4. Натріть цедру з одного апельсина та додайте в тісто цедру одного апельсина.
  5. Сформуйте штолен у формі довгастої хлібини та викладіть на деко, застелене пергаментом. Випікайте 40-45 хвилин за температури 180 градусів.
  6. Поки штолен випікається, приготуйте сироп. Змішайте в сотейнику цукрову пудру та воду, додайте 3 зірочки бодяну та варіть сироп на мінімальному вогні 10 хвилин. Потім зніміть з вогню та дайте охолонути. Дістаньте з духовки готовий штолен, залиште охолоджуватися, а вже потім просочіть його сиропом – полийте ложкою чи щедро змастіть кулінарним пензликом. Посипте штолен цукровою пудрою та за бажанням цедрою апельсина.

Вдалося приготувати? Діліться своїми успіхами, публікуючи фото в коментарях на нашому Telegram-каналі.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору