ЖИТТЯ

Як зберегти зір під час відключення світла: поради від МОЗ

Як зберегти зір під час відключення світла? Розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

Попри часті відключення світла, українці продовжують працювати, навчатися, читати та активно проводити час. Однак при поганому освітлення наші очі напружуються, щоб розгледіти текст чи зображення тощо. Через це вони швидко втомлюються, людина може відчуватися печіння або біль в очах, а іноді навіть і головний біль. У Міністерстві охорони здоров’я зібрали поради, як зберегти зір під час знеструмлення, передає Інформатор.

Поради:

  • За можливості будуйте графік так, щоб робота та навчання були в умовах денного освітлення. Краще раніше встати і попрацювати, ніж виснажувати себе та зір, сидячи під ліхтариком.
  • Не читайте в темряві з екрана телефону чи комп’ютера. Це може додатково навантажити ваші очі. Використовуйте лампи, що працюють на батарейках, або інші джерела освітлення.
  • Робіть вправи для очей і перерви для відпочинку. Періодично переміщуйте погляд з близького предмету на дальній. Це покращує кровопостачання очей та дає змогу перепочити. Достатньо 5 хв вправ кожні 40-60 хв.
  • Харчуйтеся збалансовано. Обов’язково вживайте овочі, фрукти, ягоди. Зверніть увагу на омега-3 поліненасичені жирні кислоти (олію, рибу, горіхи, насіння). Водночас слід виключити з раціону трансжири (маргарин, плавлені сирки, фастфуд, напівфабрикати).

Нагадаємо, що нещодавно рятувальники розповіли як безпечно користуватись генераторами. Детальніше читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору