ГРОШІ

Як продаються новорічні ялинки у Переяславі під час війни: запитали у підприємців

У Переяславі настає пік продажів новорічних ялинок. Підприємці розповіли, як торгується.

Для підприємців цьогоріч не найкращі часи, адже війна вплинула на всі сфери бізнесу. Хоча ялинка є головним атрибутом Нового року, люди не охоче витрачають на неї гроші. Але все-таки створювати святковий настрій необхідно, особливо для своєї малечі. Інформатор дізнавався у переяславських підприємців, як у них йде торгівля ялинками, порівняно з минулим роком.

Більшість підприємців відмовлялись щось розповідати, пояснюючи це тим, що торгівля погана, дехто просто ігнорував запитання. Наприклад, на увесь “київський майданчик” зараз, 28 грудня, залишився один підприємець, він найняв продавців. Однак на контакт ні вони, ні власник йти не хотіли.

Підприємець Микола Бобир теж торгував на “київському майданчику” з 18 до 27 грудня. Загалом займається цим 7 років. Розповів, що цього разу хвилювався стосовно торгів, адже не був упевнений, що деревця купуватимуть:

– А торги проходили у звичному режимі. Багато людей приходили з дітьми та казали, що хочуть для них влаштувати свято. Цьогоріч я закупив менше сосон – 350 дерев, тому вдалось досить швидко все продати. Минулого року продавав 500 дерев, а в попередні роки ще більше. Ціну цього року збільшив на 50 гривень у зв’язку з логістикою. Закупку робив у фермерському господарстві, яке вирощує сосну.

Продавчиня магазину “Презент”, що на другому поверсі універмагу, Оксана Коберник працює там вже 13 років. Розповіла, що штучні ялинки цього року продаються гірше, та й асормитент зараз менший.

– Деякі люди зараз не в найкращому настрої, тому не хочуть ставити ялинку, – зазначила. – Ціни, порівняно з минулим роком, зросли на 30-70% у зв’язку з тим, що зараз дорого доставляти матеріали в Україну для виготовлення ялинок. Враховувати потрібно також фірму та продукцію. Товар дешевшає під Різдво 7 січня, тоді можуть бути знижки, а зараз саме пік продажів. Щороку в нас продається більша частина товару, лише дещо залишається.

Продавчиня магазину “Технобуд” Катерина Сингаївська працює на цьому місці вже більше п’яти років та розповідає, що продажі тепер зменшились. Пояснює це тим, що через війну люди бояться витратити останні гроші для декору:

– Минулорічні запаси прикрас та ялинок, на жаль, згоріли, тому цього року ми закупили нові, а ціни відповідно зросли. Закупляли ялинки, бо люди просили та запитували, чи будуть в наявності, адже все одно хоча би для діток хочеться свята. Зараз в нас найменша метрова ялинка коштує 632 гривні, минулого року така ж вартувала близько 400. Стосовно зниження цін під Новий рік нічого сказати не можу, адже в нас такої практики не було.

Нагадаємо, що раніше ми досліджували ціни на новорічні ялинки та сосни у Переяславі. Де та почім продають, дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору