ЖИТТЯ

“Близько 2 мільйонів гривень збитків”: Тетяна Самань розповіла про пожежу в “Технобуді”

У Переяславі днями загорівся магазин “Технобуд Маркет”. Зараз триває відновлення, потрібна допомога.

1 листопада близько 16:00 у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького, 92 загорівся магазин “Технобуд Маркет”. На місці події працювали три пожежні машини, швидка допомога та патруль поліції. Пожежу врешті ліквідували, але дах магазину згорів майже повністю. Зараз на приміщення чекає тривале відновлення. Придбати будівельні матеріали тепер можна в другому магазині “Технобуд Маркет”, який розташований на вулиці Новокиївське шосе, 30.

Журналістка Інформатора поспілкувалася з директоркою магазину Тетяною Самань. Вона розповіла про можливі причини, наслідки пожежі та відновлення магазину.

– Коли і як ви дізнались про пожежу?

– Я дізналась про пожежу, щойно вона почалась, тому що в той момент була біля магазину. Все трапилось миттєво, дах спалахнув усього за кілька хвилин. Я боюсь води, а відтепер боятимусь і вогню, адже з моменту займання минуло 10 хвилин, а даху вже немає.

– Як ви спочатку відреагували?

– Я розгубилась. Потім прийшло відчуття великого жаху. Коли потрібно було викликати пожежників, то взагалі забула номер рятувальної частини. Коли вже набрала номер, то було зайнято: мабуть, дзвонили абсолютно всі. Пожежники приїхали миттєво.

Хвилин 10 я не могла знайти свого працівника, він не відповідав на телефонні дзвінки. Я стояла під магазином, а його ніде не було. Думала, що він побіг нагору з відром води і залишився там. Згодом він вийшов на зв’язок, виявилось, що був у яблуневому садку за магазином. Ситуація страшна, але для мене головне, що ніхто не постраждав.

– Що стало причиною пожежі?

– Експертного висновку ще немає, але, скоріше за все, це проблема з пічним опаленням і димоходом. Я вважаю, що там була якась тріщина, яка з роками дала про себе знати, а дах зайнявся від іскри. Ондулін (шифер), яким був встелений дах, горить швидше, ніж метал. Виходячи із цього, тут вже буде зовсім інший дах.

– Що відбувалось біля магазину під час пожежі?

– Передусім хочу сказати про пожежників, адже це люди, які роблять свою роботу миттєво. Вони просто побігли в полум’я. Перше, що запитали рятувальники, – чи відключили ми рубильники, ми це зробили ще до їхнього приїзду. Пожежники не тільки гасили полум’я, а ще й заспокоювали словами: “Всі живі, а це найголовніше”.

Перехожі знімали на телефони. Точно не знаю, але більше всього, що людей було дуже багато. Потім мені казали знайомі: “Полум’я було видно на все місто”. Згодом почали підходити сусіди, знайомі, родичі. Була одна дівчинка Іванка, яка запитала чим допомогти. Я відповіла, що не знаю, а вона каже: “Зрозуміла, я зорієнтуюсь”. Такі люди самі знаходили роботу і рятували чуже майно. Вони підганяли машини, якими ми потім перевозили товар на склад.

– З чого починаєте відновлення магазину? Що вам для цього потрібно?

– Перш за все дах, тому що наближається зима, будуть опади і він може просто не втриматись. Зараз ми вичищаємо все будівельне сміття, все, що погоріло.

 – Хто вам зараз допомагає у відновленні магазину?

– Допомагають всі знайомі. Влад Дрига та його команда з територіальної оборони зробили величезну частину допомоги. Вони протягом усього дня 2 листопада стояли ланцюжком, подавали товар, сміття один одному і виносили. Андрій Іващенко пропонував будь-яку допомогу і казав, що може робити все. Нам потрібне було світло, адже в магазині була вода і темрява. Через деякий час Андрій Іващенко надав нам заправлений генератор. Зараз всіх імен не згадаю, адже є багато знайомих та незнайомих людей, яким я винна пожиттєво.

Вдячна всім супермаркетам міста, вони надають коробочки, але це теж дуже велика допомога. Мене вразила реакція моїх працівників. Наступного дня після пожежі, я їм сказала, що фактично вони залишились без роботи, адже в мене немає чим виплачувати зарплатню. Кажу: “Ви вільні”, на що вони відповіли: “Ні, Таня, ми разом будемо в радості і горі”. Зараз вони фактично працюють безкоштовно. Кожного ранку мої співробітники о 8:00 вже на місці. За це, я їм дуже вдячна і ціную їх. Ми сім’я, разом відбудуємо магазин і будемо ще крутіші, кращі та допомагатимемо людям, які допомагають нам.

– Які там матеріали можна придбати у вашому другому магазині?

– В цьому магазині більш будівельні матеріали: цегла, шифер, пісок, фарби і лаки. Але там є складські приміщення, тож все, що врятували, тепер там. Ми відмиваємо і чистимо те, що збереглось. Хто має бажання, може долучитись задля допомоги. Адже при теперішніх цінах все відновити буде нереально. Якщо хтось колись стикався з підприємницькою діяльністю і вкладав свої кошти в бізнес, той знає, що всі гроші підприємця завжди в товарі. У мене немає “пресу” грошей, щоб це все відновити, а ми дуже хочемо працювати, платити податки, допомагати ЗСУ. Щодо цього у нас завжди була активна позиція. З перших днів війни і на ксероксі написала “Все буде Україна”. Згодом замовила професійну вивіску, яка прикрашає магазин досі.

– Яких збитків вам завдала пожежа?

– Все ще не пораховано, адже дуже багато товару, вітрини, будівельні матеріали пошкоджені. Приблизно 2 мільйони гривень, але оцінити все нереально. Більше шкода, що цей магазин – все життя моєї сім’ї. Це сімейний бізнес і сенс життя, працює вже близько  20 років.

– Як думаєте, коли магазин вдасться відновити ?

– Зараз все залежить від коштів і погоди. Я шукаю кошти, намагаюсь щось продати. Майстрів ми вже знайшли, дах відновлюватимуть близько місяця. Потім електрика і хотілось би відкрити хоча би перший поверх на Новий рік, але ще не впевнена, чи вдасться.

Якщо ви хочете долучитись та допомогти фізично, звертайтесь до Тетяни Самань за номером телефону (073) 451-54-19. Допомогти матеріально можете, надіславши кошти на карту: 5168 7520 8141 9221 (Самань Тетяна Іванівна). 

“Дорогі друзі і знайомі. Любі наші клієнти! Шановні незнайомці! Мусимо звернутися до вас по допомогу, оскільки власними силами впоратися з наслідками надзвичайної ситуації не маємо змоги. Кожен ваш донат для нас – цеглинка відновленого “Технобуду”, – каже Тетяна.

Нагадаємо, що Богдану Юрчишину із Переяслава необхідна допомога: він підірвався на гранаті. Детальніше про це дізнавайтесь тут. 

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору