Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: інтрига у книгах Дарини Гнатко не зникає до останніх сторінок

“Лора. Історія одного божевілля” – роман, який змусить поринути вас у загадки та інтриги найбагатшої сім’ї міста. Ця історія наповнена любов’ю, ненавистю та пригодами.

Ось і настав час чергової публікації рубрики “Інформатор вихідного дня”. Книга “Лора. Історія одного божевілля” розповідає про  життя заможної сім’ї поміщиків та їхні таємниці. Журналістка Інформатора спробує передати вам “божевільну” атмосферу роману.

Дарина Гнатко (Юлія Іргізова) – сучасна українська письменниця, дипломант літературного конкурсу “Коронація слова”, “Золота письменниця України”. Саме за цей роман вона стала лауреаткою премії імені В. Баранова. Майже всі її книги відзначені літературними преміями.

У романах поєднує історичні факти, народні традиції з містикою та детективними сюжетами. Дія багатьох творів відбувається у Кременчуці або ще десь на Полтавщині. Розповідає про історії заможних сімей того часу, міст, сіл та заборонене кохання, що було досить розповсюдженим через різний соціальний статус героїв.

Я прочитала вісім книг цієї авторки. Вона одна із моїх фавориток серед сучасних українських письменників (після Сергія Жадана, звісно). Можливо, так вийшло, тому що вона зачіпає цікаві мені теми. Люблю інтригу, таємниці, де переплітаються історії, і ти поміж рядків намагаєшся знайти підказку, розгадати загадку ще до того, як прочитаєш останню сторінку. Але скільки б не читала її твори, ніколи ще так не виходило. Її романи легкі в читанні та сприйнятті, але ваш мозок буде дивуватися ледь не кожну хвилину від перебігу подій.

Про що ж сама книга “Лора. Історія одного божевілля”? Дореволюційний Кременчук бентежать події, що відбуваються в родині заможного заводчика й фабриканта Войтовича. Від рук дружини загинув пан Владислав Войтович, а потім збожеволіла його єдина донька й спадкоємиця. Щось дивне й незрозуміле коїться з молодою панною Ларисою, котру всі кличуть Лорою. Спочатку ці видіння із померлим батьком. А потім – згубне, заборонене, але таке жадане кохання до Олександра, нареченого власної кузини. Здавалося, це почуття гамує Лорине божевілля. Заради нього вона ладна була на все. Навіть… убити кузину? Лору звинувачують у вбивстві, якого вона не хоче визнавати. Тепер тільки одна людина може врятувати її від падіння у прірву остаточного божевілля. Та чи врятує?

Окрім емоцій, ви зможете багато корисного почерпнути із книг Дарини Гнатко. Мені найбільше подобається детальний опис кожного міста та його атмосфери, історичні спогади, розповіді та цікаві факти про них. Таким чином більше дізнаєшся про минуле України, традиції, звичаї та культуру нашого народу.

Ще кілька рекомендацій із творчості Дарини Гнатко: “Гніздо Кажана”, “Восьма жертва”, “Притулок семи вітрів”, “Емма. Історія одного падіння”.

Нагадаємо, що у попередньому матеріалі цієї рубрики наш редактор розповів про мультфільм “Різдвяна історія”. Текст – за посиланням.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору