ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: “Різдвяна історія” занурює у святкову атмосферу

Настала пора заряджатись різдвяним настроєм. Який мультфільм у цьому допоможе?

Мабуть, кожен має свій особливий фільм, який дарує новорічний настрій. Хтось щороку напередодні свят передивлюється “Сам удома”, хтось – всі частини “Гаррі Поттера”, дехто – “Міцний горішок” тощо. Я ж останні кілька років у грудні неодмінно дивлюсь мультфільм Роберта Земекіса “Різдвяна історія” (2009). Трішки розповім про нього та порівняю з іншими подібними у нашій традиційній рубриці “Інформатор вихідного дня”.

Якщо щось зняв Земекіс, на це варто звернути увагу. Він зрежисерував усі три частини “Назад у майбутнє”, “Полярний експрес”, “Відьми”, кожен з яких певною мірою можна вважати новорічно-різдвяним. А ще ж був легендарний “Форрест Гамп” (мені він, щоправда, не зайшов). Фільмографія справді вражає. Тому свіженьку кінострічку “Піноккіо”, яку він зняв для Disney, обов’язково передивлюсь і, можливо, напишу відгук.

Не зміг знайти інформації про, як саме знімали чи малювали “Різдвяну історію”. Але, як на мене, очевидно, що це були зйомки, які доповнювали комп’ютерною графікою. Всі головні ролі зіграв неймовірний (певно, мій улюблений актор) Джим Керрі – він був і Ебенезером Скруджем, і Духами Минулого, Нинішнього та Майбутнього Різдва. Ще кілька образів показав Гері Олдмен. До слова, мало не кожен актор не обмежувався втіленням одного героя. За цим дуже цікаво спостерігати. При цьому, можна знайти символізм у тому, що до Скруджа приходять Духи, які неймовірно схожі на нього самого.

Доводилось читати відгуки, що ця картина не досить різдвяна. Тобто сама історія має святкову емоцію, а от те, як це показали, здається надто похмурим. Я з цією думкою аж ніяк не погоджуюсь. Бо буквально із перших хвилин мультфільму поринаю у різдвяну атмосферу, а старий і доволі огидний Скрудж не псує її, а навпаки начебто підкреслює. Він постійно протистоїть такому собі Різдву у всіх його проявах, але виходить це в нього приблизно так, як у бандитів протистояти Кевіну Маккалістеру. Свято поглинає старого, робить частинкою себе, зрештою вже він сам несе свято.

А-а, треба ж кілька слів про сюжет сказати, якщо ви раптом не маєте уяви, про що йдеться у повісті Чарлза Діккенса “Різдвяна пісня в прозі”. Головною цінністю для Ебенезера Скруджа є гроші. Він їх настільки любить, що дуже складно з ними розлучається, простіше кажучи, надто скупий. Навіть під час свят, коли всі стають добрішими, Скрудж не бачить приводів допомагати тим, хто цього потребує. Тому у різдвяну ніч до нього по черзі навідуються в гості троє Духів, які нагадують про його минуле, показують теперішнє та майбутнє. Врешті ми розуміємо, чому Скрудж став таким, і приходимо до висновку, що він не безнадійний. У самого головного героя нарешті розкриваються очі на своє життя. А коли він побачив своє майбутнє, то це лише мотивувало його жити на повну і допомагати іншим.

Ця історія змушує радіти і сміятись, однак вона і неабияк розчулює. Вона максимально проста, можна сказати, дитяча, але аж ніяк не примітивна. Простими словами та способами доносить очевидні істини. Однак часом про них просто необхідно нагадувати. Адже всі ми в круговерті сучасного життя інколи стаємо Скруджами. І це навіть не тому, що думаємо лише про заробіток, а тому що забуваємо радіти життю і робити його кращим для інших.

Звичайно ж, “Різдвяна історія” 2009 року – це не єдина екранізація твору Діккенса. Лише цього року вийшли дві адаптації – фільм “Дух Різдва” та мультик “Скрудж: Різдвяна пісня”. Перший повністю переглядає і по-своєму інтерпретує оригінальну історію. Її роблять у стилі звичайних американських комедій. Як на мене, вийшло незвично та смішно. А те, що Раян Рейнольдс та Вілл Фаррел зіграли в ньому головні ролі, дають нам чітко зрозуміти, чого очікувати, – гумору в межах та поза межами допустимого.

А от мультфільм практично ніяк не відрізняється від того, що я описав вище. Лише графіка відрізняється у гірший бік. І новорічної атмосфери там все ж не вистачає.

Нагадаємо, що у попередньому матеріалі цієї рубрики наша журналістка розповіла про фільм “Там, де співають раки”. Читайте його за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору