ЖИТТЯ

Світові лідери пообіцяли підтримувати Україну в новому році: що позитивного було цього тижня

В Одесі знесли пам’ятник російській імператриці, Україна повернула з полону 140 захисників. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Світові лідери в новорічному зверненні пообіцяли підтримувати Україну в боротьбі з агресором

У своїх новорічних зверненнях лідери майже всіх країн світу не оминули і повномасштабну війну в Україні. Прем’єр-міністри Польщі та Великобританії, а також канцлер Німеччини, пообіцяли і надалі допомагати нам в боротьбі з ворогом.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у своєму Твітері заявив, що Польща продовжуватиме підтримувати Україну наступного року. За його словами, кінець року не буде кінцем допомоги Україні з боку Польщі. Він висловив сподівання, що 2023 рік стане роком перемоги України у війні проти росії та часом настання миру.

Ріші Сунак у своєму першому новорічному зверненні на посаді прем’єр-міністра Великої Британії пообіцяв продовжити підтримку України, повідомляє видання The Times.

“Щойно ми оговталися від безпрецедентної глобальної пандемії, росія розпочала варварське та незаконне вторгнення в Україну. Це мало глибокий економічний вплив по всьому світу, від якого не застрахована і Велика Британія, – сказав Сунак. – 2023 рік дасть нам можливість продемонструвати найкраще, що є в Британії, на світовій арені, продовжуючи стояти разом з нашими українськими друзями проти жорстокості Путіна та захищаючи свободу і демократію скрізь, де ми вважатимемо, що вони перебувають під загрозою”.

Канцлер Олаф Шольц заявив, що у 2023 році Німеччина продовжить підтримувати Україну. Про це йдеться в новорічному зверненні німецького канцлера, повідомляє видання Tagesschau.

“Путін веде імперіалістичну загарбницьку війну прямо посеред Європи. Однак він не захопив Україну за кілька днів, як планував. Українці мужньо захищають свою країну, у тому числі завдяки нашій допомозі”, – сказав Шольц.

Він також наголосив, що НАТО і ЄС не розділені, як під час багатьох попередніх криз, а “більш єдині, ніж вони були протягом тривалого часу”.

Після “бавовни” російські військові прибрали літаки з “Енгельса”

26 грудня на аеродромі в російському місті Енгельс, що в Саратовській області, пролунав вибух. За заявами від міноборони рф, в результаті вибуху загинули троє рашистів та ще четверо отримали поранення. При цьому росія заявляла, наче це була атака дроном, але його збили, а загиблі потрапили під його уламки. Згодом версія змінилася на те, що безпілотник запустив 2 ракети, і одну з них збили, а інша – влучила в ціль. Подробиць більше розголошувати не стали.

Однак росія передислокувала частину авіації з аеродрому “Енгельс”. Також зменшилася активність ворожих літаків.

Україна повернула з полону 140 захисників

У суботу, 31 грудня, напередодні Нового року Україна та росія провели черговий обмін полоненими. Вдалося звільнити ще 140 наших людей. Серед них – 82 бійці ЗСУ, 15 людей з тероборони, 22 нацгвардійці, 11 бійців з ВМС та 10 прикордонників. Про це повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

За його словами, додому повертаються поранені, а також захисники Маріуполя, острова Зміїний, добровольці тероборони зі Славутича, причому серед них батьки й сини, які разом перебували в полоні, а також наші воїни з Бахмутського напрямку. Серед звільнених – 132 чоловіки та 8 жінок, 22 офіцерів та 118 сержантів та солдатів.

Буде без Катерини: в Одесі знесли пам’ятник російській імператриці

В ніч з 28 на 29 грудня в центрі Одеси демонтували пам’ятник Катерині II, що на Катерининській площі. Демонтаж пам’ятника, офіційна назва якого – “Засновникам Одеси”, почався близько 23:00 і тривав майже три години. Спочатку з пам’ятника зняли скульптури фаворитів і за допомогою крана перемістили до вантажівки. Потім те саме зробили зі скульптурою Катерини ІІ.

Після демонтажу з Катерининської площі скульптури доставили в Одеський художній музей. Там вони поки що перебуватимуть за рішенням виконавчого комітету Одеської міськради від 30 листопада.

Українці розробили гру, в якій можна відлупцювати путіна та Лукашенка для зняття стресу

У магазинах мобільних застосунків в Україні стала доступною антистрес-гра Kick the Pu. Вона дозволяє трохи “спустити пару”, давши копняка бункерному карлику путіну, його посіпаці Лукашенку, кадирівцю або “чмоні”. Згодом у грі з’являться й інші антигерої, зокрема пропагандисти. Ненависних персонажів можна не тільки побити, але й використати на них ніж, гранату, гранатомет.

Завантажити гру вже можна в App Store та Google Play в будь-якій країні світу, крім Росії та Білорусі.

Kick the Pu – не просто забавка, а ще й корисна справа. В безплатній версії гри є реклама, більша частина доходів від якої буде відправлена на підтримку ЗСУ. А за 99 центів можна придбати преміум-версію гри, всі гроші від якої також підуть на лікування бійців.

Іграшка створена командою українських IT-вців та опозиційно налаштованих білоруських програмістів, які вимушені були покинути свою країну через переслідування. Розробники радять всім охочим завантажити Kick the Pu, оскільки скоро вона може стати недоступною через атаки ботів.

Нагадаємо, що Україна, попри складні часи, зустріла Новий рік. Переяслав після святкової ночі зранку ще відпочивав. Фото з міста – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору