Кутя – смачна страва, яку українці традиційно готують на Різдво та Святвечір. Підготували цікавий рецепт.
Кутя – це ритуально-обрядова страва новорічно-різдвяного циклу. Головними складовими куті, залежно від свята, до якого її готували, є зерно, мак і мед. Урізноманітнити класичний рецепт можна, додавши до неї узвар. Інформатор розповідає рецепт.
Інгредієнти:
- 200 г перлової крупи
- 3 ст. л. меду
- 100 г волоських горіхів
- 100 г родзинок і сухофруктів
- пів склянки узвару
Приготування:
- Відваріть перлову кашу.
- Додайте до неї запарені горіхи, сухофрукти.
- Заправте страву медом і ретельно перемішайте.
- Перед подачею додайте до страви пів склянки готового узвару.
Вдалося приготувати? Діліться своїми успіхами, публікуючи фото в коментарях на нашому Telegram-каналі.
І ще трішки традицій
Раніше вважалося, що лише задобривши пращурів, можна сподіватися на гарний врожай, який є запорукою ситного та щасливого року. Через велику пошану цієї страви, її ставили на покуті під образами – на найпочеснішому місці у хаті, через це ця каша отримала таку назву.
З цікавих звичаїв – підкидання куті до стелі: чим більше налипне – тим врожайнішим буде рік. Також було заведено сідати біля горщика з кутею під образами усій родині й квокати, аби скотина плодилася і рік був багатим.
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.