ЖИТТЯ

Прості та смачні рецепти: приготуйте особливу кутю

Кутя – смачна страва, яку українці традиційно готують на Різдво та Святвечір. Підготували цікавий рецепт.

Кутя – це ритуально-обрядова страва новорічно-різдвяного циклу. Головними складовими куті, залежно від свята, до якого її готували, є зерно, мак і мед. Урізноманітнити класичний рецепт можна, додавши до неї узвар. Інформатор розповідає рецепт.

Інгредієнти:

  • 200 г перлової крупи
  • 3 ст. л. меду
  • 100 г волоських горіхів
  • 100 г родзинок і сухофруктів
  • пів склянки узвару

Приготування:

  1. Відваріть перлову кашу.
  2. Додайте до неї запарені горіхи, сухофрукти.
  3. Заправте страву медом і ретельно перемішайте.
  4. Перед подачею додайте до страви пів склянки готового узвару.

Вдалося приготувати? Діліться своїми успіхами, публікуючи фото в коментарях на нашому Telegram-каналі.

І ще трішки традицій

Раніше вважалося, що лише задобривши пращурів, можна сподіватися на гарний врожай, який є запорукою ситного та щасливого року. Через велику пошану цієї страви, її ставили на покуті під образами – на найпочеснішому місці у хаті, через це ця каша отримала таку назву.

З цікавих звичаїв – підкидання куті до стелі: чим більше налипне – тим врожайнішим буде рік. Також було заведено сідати біля горщика з кутею під образами усій родині й квокати, аби скотина плодилася і рік був багатим.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору