ЖИТТЯ

Санкції проти російських артистів та ще більше терміналів Starlink для України: що позитивного було цього тижня

Київ визнали найкращим містом світу, а різдвяну службу ПЦУ провели у Лаврі. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Різдвяну службу ПЦУ провели в Лаврі

Зранку 7 січня в Успенському соборі Києво-Печерської лаври пройшло історичне різдвяне богослужіння, яке вперше за кілька століть провела ПЦУ. Службу провів митрополит Епіфаній. За даними ЗМІ, на службі в Успенському соборі зібралися близько тисячі людей, храм був повністю заповнений. Для тих, хто не вмістився всередині, на вулиці встановили екран, на якому транслювали богослужіння.

Під кінець богослужіння митрополит Епіфаній помолився про перемогу України і звільнення “української землі від чужоземної навали”. Його служба у Лаврі поки разова подія. Про довгострокову оренду собору, як про те просить ПЦУ, наразі не йдеться.

Кіркоров, Баста, Петросян: Зеленський увів санкції проти 119 російських артистів

Президент України Володимир Зеленський 7 січня підписав указ, яким наклав санкції на 119 осіб, які зрадили Україну і активно підтримують повномасштабне вторгнення рф до нашої країни. Санкції передбачають блокування активів, заборону виведення капіталів за межі України, заборону участі в приватизації, відмову в наданні та скасування віз, позбавлення державних нагород України та багато іншого.

У списку опинилися не лише громадяни росії, а й зрадники з України, зокрема ексфутболіст Анатолій Тимощук та телеведуча Жанна Бадоєва.

Під санкції також потрапили: репер Баста (Василь Вакуленко), артисти Ірина Аллегрова, Дмитро Білан, Михайло Галустян, Лариса Доліна, Філіп Кіркоров, Сергій Лазарєв, Михайло Шуфутинський, Аніта Цой, Лоліта Мілявська, пропагандисти Маргарита Симоньян та Дмитро Кисельов, гуморист Євген Петросян, режисер Нікіта Міхалков та багато інших.

Повний перелік опубліковано в додатку до рішення РНБО. Названі особи виправдовували або підтримували війну проти України.

В Україні з’являться ще 4-5 тисяч терміналів Starlink

За підрахунками Мінцифри в Україну вже завезли 25 тисяч терміналів Strarlink, якими користуються наші військові, медики, держустанови та енергетична сфера. Найближчим часом для зміцнення супутникового з’єднання над Україною прибудуть ще 4-5 тисяч таких пристроїв. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Всі старлінки, а це 25 тисяч і ще отримаємо 4-5 тис. – все це ми закупили завдяки донорській допомозі інших держав”, – зазначив глава Мінцифри.

Купити Starlink нашій державі допомагають країни-партнери. З ними Україна веде перемовини, а потім укладають контракти. На самостійні закупівлі Мінцифра отримує спеціальну ціну, яка нижча від ціни для приватних користувачів.

Також міністр додав, що за партію Strarlink сплачується абонплата за 3-6-9 місяців наперед. Україна має безпосередню підтримку від засновника Space X Ілона Маска, який, як зазначив міністр цифрової трансформації, пообіцяв Україні безперебійну роботу супутникового з’єднання навіть у будь-якій критичній ситуації. Це забезпечить роботу реєстрів навіть під час блекаут, що за словами міністра, для України надважливо.

На вокзалах в Україні з’являться безкоштовні зарядні станції

Укрзалізниця встановить на вокзалах України зарядні станції. Користуватися ними можна буде повністю безоплатно. Перші станції вже з’явилися у “фортеці незламності” на Центральному вокзалі Києва. Про це повідомила пресслужба Укрзалізниці.

У п’ятницю, 6 січня, компанія отримала 100 потужних зарядних станцій для смартфонів. Їх встановлять на вокзалах із найбільшим пасажиропотоком.

Одна така станція може заряджати до 33 пристроїв одночасно і дозволить українцям, які кудись їдуть, завжди бути на зв’язку, попри можливі блекаути. Ці станції для України виробили у рекордні строки в Туреччині.

Київ назвали найкращим містом світу у 2023 році за версією Resonance

Київ визнали найкращим містом світу 2023 року за версією міжнародної агенції Resonance. Там склали список найкращих міст для життя, роботи, інвестицій та подорожей. Почесну відзнаку у рейтингу “100 найкращих міст світу” українській столиці присудили завдяки стійкості та незламності жителів під час війни.

“Історична столиця України є міським маяком мужності та стійкості, які ведуть непокірну націю проти вбивчого агресора. Це, як і решта України, місце невичерпної мужності перед обличчям щоденної трагедії”, – описують Київ в агенції.

Експерти агенції також відзначили суттєвий розвиток інфраструктури Києва протягом останніх 10 років. Зокрема створення нових парків і скверів та впорядкування старих, наведення ладу з паркуванням, оновлення рухомого складу муніципального транспорту.

До слова, перше місце у рейтингу посів Лондон. Після нього до списку потрапили Париж, Нью-Йорк і Токіо. Російські міста у рейтингу не фігурують зовсім, а столиця Білорусі Мінськ – на 86 місці, столиця Польщі Варшава – на 38 місці.

Нагадаємо, що в Одесі знесли пам’ятник російській імператриці. Детальніше про це дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору