ЖИТТЯ

Президент Польщі порадив Зеленському прийняти капітуляцію Росії у Переяславі

“Ведіть їх у Переяслав, нехай вони підпишуть з вами мир там”. Так звернувся до Володимира Зеленського президент Польщі Анджей Дуда.

Президент Польщі Анджей Дуда розповів про свою нещодавню розмову із президентом України Володимиром Зеленським. Під час неї він порадив українському колезі прийняти капітуляцію РФ у місті Переяслав. Про це Дуда, який перебуває разом зі своєю дружиною із візитом у Латвії, сказав під час зустрічі з поляками в Ризі. Про це повідомляє польське видання WPROST, передає Інформатор.

Польський лідер висловив упевненість у тому, що Україна переможе у війні, а представники країни-агресора “приповзуть на колінах” до українців.

“Я кажу: Володимире, дивлячись на нашу історію, як розійшлися колись ці шляхи, я благаю вас – коли ви переможете Росію, коли росіяни прийдуть на колінах підписувати мир, тоді ведіть їх у Переяслав, нехай вони підпишуть з вами мир там, нехай перекреслять усі ті роки радянського і російського впливу, і цей полон з часів царизму до недавнього часу, від якого ви зараз знову обороняєтесь”, – сказав Дуда.

Він також додав, що всі країни хотіли б жити в мирі з Росією та росіянами, вільно розвиватися, торгувати, будувати спільне життя. Проте це неможливо саме через РФ, яка нападає, грабує, вбиває та прагне забрати свободу.

Чому саме Переяслав?

У січні 1654 року гетьман Богдан Хмельницький та інші козацькі старшини провели у Переяславі так звану Переяславську раду. Вважається, що на ній керівництво Гетьманщини присягнуло на вірність московському царю, після чого частина Гетьманщини перейшла під протекторат Російської імперії.

Імперія гарантувала збереження державних прав Гетьманщини, проте неодноразово порушувала свою ж обіцянку. Через деякий час широка автономія українських земель та Запоріжжя була знищена, що призвело до ліквідації Запорізької Січі та закріпачення українців.

Через понад три із половиною століття в РФ маніпулюють цими подіями та люблять із розмахом святкувати річницю Переяславської ради.

Нагадаємо, що минулого літа на центральній площі Переяслава демонтували пам’ятник так званого “возз’єднання” України з Росією. Відео – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору