ЖИТТЯ

Як у центрі Переяслава демонтували бронзовий пам’ятник “возз’єднання” з росією: відео

У Переяславі демонтували монумент на честь “возз’єднання” України з росією. Що може бути на його місці та чому вирішили позбутися пам’ятника саме зараз?

Сьогодні, 7 липня, на світанку в центрі Переяслава демонтували пам’ятник “возз’єднання” України з росією. Спостерігали за цим дійством, зокрема, представники влади та небайдужі переяславці. Журналісти Інформатора теж були на місці події та підготували відеосюжет.

Демонтажем займалися працівники ВУКГ. Втім, міський голова Переяслава Вячеслав Саулко зазначив, що для цього задіяли не лише місцеву техніку, а ще й запрошували підприємців та представників інших організацій. Крім того, залучали ще й громадських активістів, патріотів й усіх тих, хто завжди прагнув, аби цей пам’ятник демонтували. Саулко наголосив, що основне завдання – зробити це без будь-яких ознак вандалізму.

– Він був гарно укріплений, все з ним було добре. Але ж було багато запитань у наших патріотів. Коли знищували наші міста — Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь — місцеві патріоти робили багато зусиль для того, аби пам’ятник прибрали. Звичайно, ми це робили без ознак вандалізму — у законний спосіб. Депутати міської ради одноголосно прийняли відповідне рішення. Ми звернулися до Мінкульту й до відповідних установ для того, щоби вивести його з Державного реєстру нерухомих пам’яток, – пояснив Вячеслав Саулко.

Відомо, що основний матеріал, з якого виготовили пам’ятник, – бронза. Його вага – близько 5 тонн. Що буде з пам’ятником далі, поки що вирішується.

– Зараз питання, що тут тепер встановлювати. Є така думка, що перша літописна згадка про Переяслав — про заснування його князем Володимиром. Було б доречно встановити тут пам’ятник саме йому. Втім, це вирішуватиме вже наша громада, – зазначив міський голова.

Нагадуємо, що рішення про демонтаж пам’ятника прийняли ще на сесійному засіданні 19 травня. Під час останньої сесії, 23 червня, депутатка Аліна Римар поцікавилася у відділу культури та керівництва міста, чому не вдалося виконати його. Тоді їй відповіли, що будь-які подібні дії без погодження з Міністерством культури матимуть негативні наслідки. З повною історією боротьби з пам’ятником “возз’єднання” ви можете ознайомитися за посиланням.

Юлія Кравченко

Відео: Дмитро Кусай

Нагору