ВЛАДА

Чому в Переяславі не демонують пам’ятник “возз’єднання” з росією: про це запитали депутати

На сесії міськради депутати поцікавилися, чому їхнє рішення про демонтаж пам’ятника “возз’єднання” не виконали. Що відповів Саулко?

Під час останнього засідання сесії міської ради Переяслава 23 червня депутатка Аліна Римар поцікавилася у відділу культури та керівництва міста, чому не вдалося виконати рішення минулої сесії про демонтаж трьох пам’яток, пов’язаних з російською федерацією та колоніальною спадщиною. Про це повідомляє Інформатор.

Зазначимо, що тоді прийняли рішення щодо демонтажу:

  • Монументу на відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією” на центральній площі,
  • пам’ятного знаку на площі, де 8 (18) січня 1654 року відбулася Переяславська рада,
  • пам’ятного знаку “Навіки разом” на відзначення 325-річчя возз’єднання України з росією, що на майдані Княжий двір.

Термін виконання – 30 днів. Однак згодом стало відомо, що демонтаж відтермінували.

У офіційній відповіді від міськради на запит депутата Андрія Іващенка зокрема зазначено таке: “Враховуючи нові рекомендації, які надійшли від Київської обласної військової адміністрації від 27.05.2022 про алгоритм дій та перелік необхідних документів для дотримання законної процедури по демонтажу, перенесенню чи збереженню об’єктів у музейному фонді, до прийняття відповідного рішення Міністерством культури та інформаційної політики України роботи по демонтажу пам’ятки монументального мистецтва “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією” відтерміновуються”. Пояснень, які саме ці рекомендації, не було.

Спочатку на запитання Римар спробував відповісти міський голова Вячеслав Саулко. Він зазначив, що пам’ятник перебуває в Державному реєстрі нерухомих пам’яток, тобто під охороною Міністерства культури та інформаційної політики України.

– Ми звернулися до Міністерства культури, але там нам поставили вимогу надати гарантії, що при демонтажі ми його не пошкодимо. Ми дали гарантії, але щодо погодження, як це все зробити, ми наразі чекаємо відповіді. Наші будь-які дії без погодження з Міністерством матимуть певні негативні наслідки. Демонтаж точно буде, але ми зробимо це цивілізовано.

Аліна Римар у свою чергу попросила працівників міської ради, зокрема міського голову та секретаря ради, не виносити на розгляд сесії питання, які неможливо виконати у визначені терміни. Саулко апелював, що в цій ситуації не все залежало від Переяславської міськради.

Депутат Андрій Іващенко запропонував звернутися до прокуратури та СБУ щодо бездіяльності Мінкульту та Київської ОДА у цьому питанні. Міський голова сказав, що сам депутат має на це право, але “не слід говорити за весь депутатський корпус”.

Депутат Григорій Ярема ще раз наголосив, що обранців у цьому випадку виставили з поганого боку: “Чому до мене дзвонять люди, запитують, коли приберуть пам’ятник, якщо ми за це проголосували? Навіщо було його виносити на голосування, якщо гарантій його виконання не було?”. Начальниця відділу культури Анна Скляренко відповіла, що у проєкті рішення йшлося: “Вжити організаційно-правові заходи щодо здійснення робіт з демонтажу”. Це – і клопотання, і одержання рішення. Вячеслав Саулко ж додав, що це рішення мало значення, адже без нього важко було б рухатися далі в правовому полі у цій справі.

З повною історією боротьби з пам’ятником “возз’єднання” ви можете ознайомитися за посиланням.

Віталій Усик

Нагору