ЖИТТЯ

Демонтаж пам’ятника “возз’єднання” з росією, що в центрі Переяслава, “відтерміновується”

Депутати місяць тому проголосували за демонтаж пам’ятника “возз’єднання” на центральній площі Переяслава. Чому він і досі там?

На минулій сесії міської ради Переяслава 19 травня депутати проголосували за демонтаж трьох пам’яток, пов’язаних з російською федерацією та колоніальною спадщиною. Йдеться про “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією” на центральній площі, пам’ятний знак на площі, де 8 (18) січня 1654 року відбулася Переяславська рада та пам’ятний знак “Навіки разом” на відзначення 325-річчя возз’єднання України з росією, що на майдані Княжий двір.

Всіх їх повинні були демонтувати протягом місяця. Однак, як мовиться, “віз і нині там”. І схоже, найближчим часом пам’ятки не чіпатимуть. Про це Інформатор дізнався із Facebook-допису депутата міськради Андрія Іващенка. Він отримав офіційну відповідь від міського голови Вячеслава Саулка щодо виконання цього рішення. У ній йдеться, що демонтаж відтермінували.

“Враховуючи нові рекомендації, які надійшли від Київської обласної військової адміністрації від 27.05.2022 про алгоритм дій та перелік необхідних документів для дотримання законної процедури по демонтажу, перенесенню чи збереженню об’єктів у музейному фонді, до прийняття відповідного рішення Міністерством культури та інформаційної політики України роботи по демонтажу пам’ятки монументального мистецтва “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією” відтерміновуються“, – зазначено у відповіді.

Зазначимо, що вже встигли оголосити громадські обговорення щодо того, що має бути на місці демонтованих пам’ятників. Ми у свою чергу запитали про це людей на вулицях міста.

Нагору