ЖИТТЯ

Молоді арбітри, “золотий” матч, новий склад виконкому: як зміниться цьогоріч футбол Переяславщини

Футбол повертається на Переяславщину. Перед чемпіонатом федерація провела перше засідання.

22 червня новостворена ГО “Федерація футболу Переяславщини” провела своє перше засідання. По суті, вона продовжує діяльність попередньої районної федерації, просто слід було все оформити у правовому полі. Голова федерації Владислав Столяренко після цьогорічного сезону завершить свою каденцію, однак матиме змогу переобратися на посаду. Членами нового виконкому стали представники команд-учасниць: Павло Лисенко (“Переяслав)”, Сергій Гришко (“Бурти” із Переяслава), Юрій Кривенко (“Матадор” із Переяслава), Володимир Митрофаненко (“Дніпро” із Дівичок), Юрій Кононенко (Вовчків Переяславської ТГ), Юрій Галайтата (Семенівка Студениківської ТГ), Григорій Курило (Лецьки Циблівської ТГ). Про це повідомляє Інформатор.

Команда Дем’янець виплатила заявковий внесок за попередній сезон, тож і вона, і її гравці зокрема можуть брати участь у цьогорічному чемпіонаті. Вже сьогодні, 23 червня, стане відомо, чи стануть Дем’янці восьмим учасником чемпіонату Переяславщини з футболу. Відповідно представник команди буде ще одним членом виконкому.

Владислав Столяренко розповів, що цьогоріч до суддівського корпусу увійде він сам, Андрій Середа, Сергій Бабак, Роман Полуденний та Владислав Глушко. Досвідчені арбітри В’ячеслав Заболотній та Мехман Дола завершили свою роботу в матчах районного чемпіонату. Їх голова федерації запропонував ввести до складу дисциплінарного комітету. Виконком підтримав це. Хто стане третім членом дисциплінарного комітету, мають вирішити до першого туру.

– Ми розуміли, що рано чи пізно наші арбітри підуть і їх потрібно буде замінювати молодими. Прошу команди сприяти роботі нових арбітрів, сильно не тиснути. Я зі свого боку буду активно з ними працювати, пояснюватиму всі тонкощі цієї професії, – зазначив Столяренко.

Виконкомівці обговорили регламент чемпіонату, який розпочнеться вже у суботу, 25 червня. Він суттєво не відрізняється від регламентів минулих років. Проте деякі зміни все ж внесли. Зокрема, вирішили запровадити “золотий” матч, якщо дві перші команди за підсумками турніру матимуть однакову кількість очок. Раніше чемпіон визначався за результатами особистих матчів, чи то за різницею забитих та пропущених м’ячів, або за іншими менш важливими показниками. Вони зберігаються для визначення інших підсумкових позицій або навіть чемпіона, якщо однакову кількість очок наберуть три або більше команд.

Також змінили досить непомітний, але важливий для футболістів пункт регламенту про спортивну форму. Відтепер до неї обов’язково мають входити щитки. Столяренко жартома назвав це рішення революційний: “Нарешті ми дочекалися, коли самі команди стали готовими до цього”.

Звичайно ж, активно обговорювали й ліміт на легіонерів. Такими у чемпіонаті вважають футболісти, які приписані поза межами колишнього Переяслав-Хмельницького району (Переяславської, Студениківської, Ташанської, Циблівської та Дівичківської громад). Їх на полі може одночасно бути щонайбільше шестеро. Юрій Галайтата поцікавився, чи вважається легіонером людина, яка народилася в межах Переяславщини, але прописана деінде. Зазначили, що ще раніше прийняли рішення, що так, і змінювати його немає сенсу, адже це ускладнить роботу із документами.

Про форс-мажорні ситуації в умовах воєнного стану, через які чемпіонат може бути перерваний або ж і не завершений, також поговорили. Вирішили, що у таких випадках збиратиметься виконком і прийматиме відповідні рішення.

Визначили й базовий час матчів у червні та липні – 17:00. Оскільки команд, які гратимуть у Переяславі, аж чотири (“Переяслав”, “Бурти”, “Матадор” та “Дніпро”), то їхні матчі необхідно розводити у часі. Якщо в одному турі два матчі проходитимуть на міському стадіоні ім. В. Лобановського, то вони розпочинатимуться о 16:00 та 18:00. Також провели жеребкування. Вже відомо пари першого туру:

  • “Переяслав” – Вовчків
  • “Бурти” – “Матадор”
  • Семенівка – Лецьки
  • “Дніпро” – вихідний

Детальний анонс матчів чекайте на Інформаторі завтра.

Нагадаємо, що в Переяславі провели безкоштовне ранкове заняття з йоги просто неба. Супроводжувалося воно живою музикою.

Віталій Усик

Нагору