ЖИТТЯ

“Проповіді російською мовою – вислуга перед патріархом кирилом”: репортаж із релігійних зборів у Переяславі

У Переяславі Свято-Троїцька церква перейде до ПЦУ. Як проходили релігійні збори?

22 червня у Переяславі в другому корпусі Центру культури і мистецтв (колишній будинок культури) відбулись збори стосовно переходу Свято-Троїцької церкви із УПЦ московського патріархату до ПЦУ. За це проголосувало 88 людей, проти – 2. Церковним старостою одноголосно обрали Миколу Корпанюка. До цього вже 5 церков сіл Переяславської громади та одна церква міста прийняли рішення про перехід до ПЦУ. Про це повідомляє Інформатор.

Перше слово під час зборів традиційно надали голові громади Вячеславу Саулку. Він наголосив на важливості переходу до ПЦУ через війну з росією та звернув увагу на те, що у селах Переяславщини таке рішення підтримувалося майже стовідсотково. До слова також запросили голову Ради ветеранів, мера Переяслава у 1998-2005 роках Григорія Сокура.

– Коли я став міським головою у 1998 році, українська церква займала маленьку кімнату в музеї навпроти кінотеатру. На сьогоднішній день це вже 6 храмів. Цей процес незворотній і ніхто його зупинити не зможе, – сказав Григорій Сокур.

Згадав він і про представника УПЦ архімандрита Ніла, який теж був серед присутніх на цих релігійних зборах. Зазначив, що будинок настоятеля Ніла в місті Ірпінь розбомбили російські військові і він дивом вибрався звідти неушкодженим, але, незважаючи на це, продовжує триматися за церкву, яка підпорядкована ворогу. Після цього виступив і сам архімандрит Ніл:

– Ми провели збори 2 червня на Вознесіння Христове. Виявили волю залишитися в нашому храмі 160 осіб, серед яких бабусі та інваліди. Як їх будуть витягувати з храму? Інваліда тягнути за ноги чи мене бити в живіт?

Говорив архімандрит Ніл і з приводу української мови в церкві. З його слів, у церкві майже 200 постійних членів парафії, і, якби за 25 років служби, хоча б одна людина підійшла і сказала: “Я хочу, щоби богослужіння здійснювалося українською мовою”, то він би знайшов книжки, організував переклад і служба здійснювалася б українською.

З-поміж представників ПЦУ виступав настоятель Свято-Воскресенського храму в Переяславі Іван Бобітко:

– Якби в нас в Україні не було нічого російського, а зокрема й церкви як душі народу, то в агресора просто не було б мотивації йти на нас війною. Всі ви прекрасно чули, коли в кремлі кривавий президент сказав, що він буде захищати всіх вірних московській церкві в Україні. Проповіді російською мовою (бо від слов’янської мови там лишилося 20%, якщо й взагалі лишилося) на сьогоднішній день є зневагою, вислугою перед патріархом кирилом і кровавим президентом. Всі ми робимо висновки з того, що бачимо.

Серед присутніх на зборах були люди, які намагалися вступитися за позицію УПЦ мп, але це були поодинокі випадки. Після реєстрації та голосування виявилося, що перехід до ПЦУ підтримало 88 осіб, а бажання залишитися в УПЦ МП – лише двоє. Завершувалися збори спільним виконанням Гімну України.

Нагадаємо, що 7 червня у Мазінках проголосували за те, щоб храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці перейшов до Православної Церкви України. Раніше, 19 травня, на сесії міської ради депутати заборонили діяльність Української православної церкви московського патріархату на території Переяславської громади.

Юлія Кравченко

Фото: Дмитро Кусай

Нагору