Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

“Московська церква розділяє народ, а ПЦУ – згуртовує”: на Переяславщині тривають релігійні збори

Храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в селі Мазінки переходить до Православної Церкви України. На підтримку УПЦ МП не було жодного голосу.

Вчора, 7 червня, у селі Мазінки (Переяславська ТГ) відбулися збори релігійної громади щодо переходу храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці з Української православної церкви московського патріархату до Православної Церкви України. Переважна більшість, – а саме 52 жителі з 57 – підтримали це рішення, решта – утрималися. Церковним старостою став Микола Слюсар. Про це повідомляє Інформатор.

Збори проходили безпосередньо біля церкви. Кожен міг висловити свою думку ще до початку голосування. Голова громади Вячеслав Саулко пояснив, чому на зборах не було настоятеля храму:

– На жаль, усі батюшки у нашій громаді відкрито й привселюдно сказали: “Ні, ми не будемо з вами”. Вони закрили двері храму й пішли. Цього не можна терпіти. Люди побачили їхні обличчя. Сьогодні ми також запрошували батюшку цього храму, але він як не прийшов у Дем’янцях, так і не прийшов сюди. Я не знаю, чого вони бояться. Я закликаю вас усіх прийняти правильне рішення.

Настоятель храму святого рівноапостольного князя Володимира Великого в Переяславі, протоієрей Іван Будняк відстоював позиції ПЦУ:

– Насправді, не Православна Церква України розділює народ. Деякі говорять “не на часі”, “не розділюйте народ, бо йде війна”. Але ж ви бачите, що війна, навпаки, з’єднала українську націю. Ми бачимо, що політичні партії також відкидають свої певні суперечки, бо вони об’єдналися заради боротьби зі спільним ворогом. Московська церква якраз розділяє народ, а ПЦУ – згуртовує. Це є конкретне розрізнення. Ви маєте проголосувати за нашу, за українську церкви. Прийміть це рішення для того, аби позбутися російської духовності у наших головах. Ми – інший народ, зі своєю культурою.

Збори релігійної громади минули без ексцесів. Однак можливості відвідати храм одразу після заходу не було. Іван Будняк все ж запросив вірян до спільної молитви біля входу до храму.

Іван Будняк закликав людей підтримати ПЦУ

Після зборів провели спільну молитву

Вячеслав Саулко відвідує усі релігійні збори в громаді

Жителі Мазінок висловили свої побажання

Нагадуємо, що храм на честь Святої Параскеви П’ятниці у Вовчкові теж перейшов до ПЦУ. Жителі одноголосно підтримали це на зборах, котрі відбулися 3 червня. Раніше, 19 травня, на сесії міської ради депутати заборонили діяльність Української православної церкви московського патріархату на території Переяславської громади.

А вчора, 7 червня, Митрополит Епіфаній прийняв у своїй резиденції представників нашої громади, які вже перейшли до ПЦУ.

Юлія Кравченко

Відео та фото: Дмитро Кусай

Нагору